top of page

Concertul „Romanța, regina inimilor”, regal la Craiova

*Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de aur” este omagiat, în această perioadă, prin Programul Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”

*Programul a fost deschis în data de 22 octombrie a.c. în seara de gală a festivalului, la Cinematograful „Independența” din Târgoviște, a continuat în Ardeal, pe 2 noiembrie, la Deva și pe 4 noiembrie la Bistrița

*Sâmbătă seara, în inima Olteniei, a avut loc un nou concert de mare succes, care va fi urmat de concerte în Dobrogea, în Moldova și în Muntenia

VICTOR MUNTEAN

Sâmbătă seara, Filarmonica „Oltenia” din Craiova a găzduit cu generozitate concertul extraordinar „Romanța, regina inimilor”, organizat în colaborare cu Opera Română Craiova, de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște. Evenimentul a beneficiat de patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și face parte din Programul Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”, asociat Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, ediția a 55-a, continuând astfel seria concertelor de succes desfășurate în anii anteriori. Programul Național de Concerte „Romanța, regina inimilor” a început la Târgoviște, în seara de gală a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, ediția a 55-a, a continuat pe 2 noiembrie la Deva, pe 4 noiembrie la Bistrița și urmează să ajungă și în alte zone istorice din țară, la Constanța, București și Chișinău, după un calendar agreat cu prestigioase instituții muzicale din România și din Republica Moldova. Distribuția concertului de sâmbătă seara, de la Craiova, a adus la rampă tineri laureați ai Festivalului „Crizantema de aur”: Florian Popa – Trofeul Crizantema de Aur 2022, Ionuț Boancheș, Ana Maria Racu, Zorina Bălan, Marius Bălan și Mirela Mihaela Popa, care au oferit recitaluri emoționante de romanțe. Amfitrion al evenimentului a fost Alina Mavrodin Vasiliu - inițiatoarea și coordonatoarea proiectului. Eleganţa şi rafinamentul interpretărilor au fost puse în valoare de acompaniamentul asigurat cu profesionalism și multă dedicare de Orchestra de cameră a Operei Române Craiova, sub bagheta maestrului dirijor Lucian Vlădescu. Deosebit de apreciate au fost și mom entele sensibile susținute de harpista Cristina Munteanu, omagiind patrimoniul muzical al Romanței. Evenimentul s-a bucurat de prezența în sală a unui public cald și entuziast, care i-a răsplătit pe artiști cu aplauze la scenă deschisă. Concertul a fost transmis în direct online pe pagina de facebook a Asociației Culturale „Cetatea Romanței” Târgoviște, cu audiențe foarte bune și poate fi vizionat de melomanii de pretutindeni.

În prezentarea de excepție a concertului, Alina Mavrodin Vasiliu, interpretă apreciată de Romanţe, director artistic al Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”, a transmis şi cu această ocazie un călduros mesaj de suflet din partea organizatorilor tradiţionali ai Festivalului Naţional „Crizantema de Aur”: Primăria şi Consiliul Local Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, și Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte. Din inspiratele prezentări, precum și din programul de sală al concertului de sâmbătă seara, spectatorii au aflat multe informații interesante despre Muzeul „Casa Romanţei” din Târgoviște- unic in România - de proiectul de vizitare online adresat in mod special elevilor și studenților români care pot astfel să pătrundă virtual in istoria Romanței - gen muzical de patrimoniu al culturii naționale. Recitalul emoționant susținut de Alina Mavrodin Vasiliu în finalul concertului a ridicat sala în picioare.

Aplauze la scenă deschisă au primit, de asemenea, managerul Operei Române Craiova, Antoniu Zamfir și managerul Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, Ivona Stănculeasa – oameni de cultură sensibili, cu suflete de romanță. Reamintim și cu această ocazie instituțiile din România colaboratoare ale Programului Național de Concerte „Romanța, regina inimilor” ediția 2022: Opera Română Craiova, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Centrul Județeam de Cultură Bistrița, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Muzeul „Casa Romanței” și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. Sponsorii evenimentului: * BELMONT HOTEL & SPA * EXPERT RECYCLING * FUNDAȚIA HENRY MĂLINEANU * NEW CONCEPT TRAVEL * COTNARI * NOVA REAL EXPERT * CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI * CAMINA MEDICAL EXPERTS BUCUREȘTI * MENS SANA TÂRGOVIȘTE * MAGAZIN ALIZZE Centru Vechi Târgoviște.

Finalul concertului a fost un balsam adus de gingașa Romanţă pe sufletul Olteniei, la Craiova, spectatorii cântând „Deschide, deschide fereastra” într-un glas cu toţi artiştii. Cu adevărat putem spune că sâmbătă seara, la Craiova, a fost un regal muzical de încoronare a Romanței, regina inimilor, în acest an cu profunde semnificații în celebrarea împlinirii unui secol de la desăvârșirea, în anul 2022, a Marii Uniri! Aplauzele generoase din finalul concertului au reconfirmat puterea divină a Romanței și spiritul ei unionist, sărbătorite și la Craiova cu salutul biruitor: „Romanța ne unește”!

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page