top of page

Concertul "Tinerețea Romanței" a cucerit Sala Radio


Victor Muntean

Programul Național „Tinerețea Romanței”, pornit din „Cetatea Romanței” Târgoviște spre toate colțurile țării, a cucerit duminică seara Sala Radio din București printr-un concert extraordinar care a adus la rampă laureați prestigioși ai Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”. Evenimentul de duminică seara face parte dintr-un amplu proiect de promovare a tinerilor interpreți de romanță, deosebit de talentați, care au cucerit mari premii pe scena festivalului „Crizantema de aur”, precum și de promovare a Romanței românești – gen muzical de patrimoniu – în rândul tinerilor. Astfel, duminică, 13 martie a.c., ora 17.00, Sala de concerte „Mihail Jora” a Radiodifuziunii Române din București, cunoscută sub denumirea de Sala Radio, pe a cărei scenă visează să urce toți artiștii români, a fost gazdă perfectă a Concertului extraordinar „Tinerețea Romanței”. Organizatorii evenimentului au fost Radio România, în colaborare cu Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” și Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, iar partenerii de promovare, Radio România Antena Satelor și Favorit TV, vor difuza integral concertul pe posturile lor în perioada imediat următoare.

Distribuția și repertoriile interpreților au primit aplauze la scenă deschisă. Astfel, din toate colțurile țării, au evoluat la Sala Radio, în ordinea intrării în scenă: Andrei Cocârlea (Brăila), Ana Maria Racu (București), Georgeta Plută (Alba-Iulia), Elena Dincă Velica (București), Ionuț Daniel Pop (București), Nicoleta Vasile (Târgoviște), Cristina Beldean Moșuțan (Dej), Zorina Bălan (Craiova), Samuel Barani (Cluj), Cristina Bugnar (Bistrița), Ana Maria Donose (Iași), Alina Huțu (Botoșani), Bogdan Hrestic (Târgoviște) și, inițiatoarea concertului, Alina Mavrodin Vasiliu, director artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” și al tuturor concertelor „Tinerețea Romanței”. Acompaniamentul interpreților a fost asigurat de celebra Orchestră de Muzică Populară a Radiodifuziunii Române, dirijată de maestrul Adrian Grigoraș. Prezentarea concertului a fost parte din succesul evenimentului, grație minunatei actrițe cu suflet de romanță, Miruna Ionescu. Realizatorul concertului, Violeta Ianculescu și producătorul din partea Radio România, Anca Negoescu, au format o echipă sinonimă cu succesul în organizarea de concerte la Sala Radio. O mare contribuție în realizarea evenimentului a avut-o și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” și excepționalul său muzician și manager Marin Cazacu, asociind astfel prestigioasa instituție CNA „Tinerimea Română” eforturilor celorlalți organizatori de a realiza, la Sala Radio, concertul „Tinerețea Romanței”. Publicul a fost încântat de prestațiile interpreților, călduroasele și generoasele aplauze făcând să vibreze Sala Radio. Au fost omagiate, astfel, romanțele vechi, populare, din patrimoniul de aur al acestui gen muzical, dar și romanțe mai noi lansate la concursurile de creație, compuse de mari compozitori români: Henry Mălineanu, Nicolae Kirculescu, Gherase Dendrino, Mia Braia, Temistocle Popa, Aurel Giroveanu, Emanuel Ionescu, Titel Popovici, Constantin Bardan (trecut la cele veșnice chiar în ziua concertului) și Paraschiv Oprea (regretatul dirijor al Orchestrei Populare Radio).

Microrecitalul susținut de Alina Mavrodin Vasiliu, precum și finalul concertului, cu toți laureații pe scenă, au ridicat sala în picioare, artiștii și spectatorii cântând într-un glas nemuritoarea romanță „Ciobănaș cu 300 de oi”.

Mulțumim dnei Camelia Florescu pentru galeria foto generoasă!

Aplauze la scenă deschisă au primit și organizatorii Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, care în acest an pregătesc ediția a 55-a: Primăria și Consiliul Local Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, precum și Comisia Națională a României pentru UNESCO pentru patronajul de onoare pe care îl oferă festivalului și evenimentelor asociate acestuia.

Concertul „Tinerețea Romanței”, de la Sala Radio din București, realizat în colaborare cu Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” București, s-a adăugat cu mare succes concertelor din anul 2021 realizate în colaborare cu Opera Română Craiova, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanta, Opera Brasov, Centrul de Cultură „Drăgan Muntean” Deva și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ca evenimente asociate Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” de la Târgoviște.


Ecouri și mesaje din public

*Un concert de neuitat, cu voci tinere, excepționale, cu romanțe mișcătoare interpretate matur și sensibil! (Ileana Vieru - realizator emisiuni Radio România Antena Satelor)

*Sincere felicitări pentru dăruirea cu care realizați lucruri minunate. Colegele din Asociație vă transmit admirația pentru efortul de a rezista și învinge în vremurile de restriște pe care le trăim. Romanța e aur pentru sufletul românului (Crina Bocșan - Federația Română a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO)

*„Permiteți-mi să vă mulțumesc pentru momentele divine pe care ni le-ați oferit ieri și să vă urez în continuare sănătate și să ne încântați mereu cu glasul și cu prezenta fermecătoare! Ați realizat un concert minunat, stimată doamnă Alina Mavrodin Vasiliu. Vi se cuvine pe drept titulatura Crizantema of Târgoviște!” - Prof. Viorela Mureșan (București)

*„Duminică seara, la Sala Radio din București, am fost martora unui concert de o sensibilitate aparte, intitulat «Tinerețea Romanței». Nu mai este un secret pentru nimeni că romanța m-a cucerit și, în ultimii ani, mi-a adus satisfacții și trăiri unice! De aceea sunt susținătoarea sa înflăcărată și o voi promova cu toată ființa, pentru că ea trebuie, așa cum ne definește ca popor, fiind «brandul» nostru ca țară, să fie cunoscută în toată splendoarea sa și de generațiile ce vin. Felicitări colegilor mei care au urcat aseară pe scena Sălii Radio, organizatorilor: Radio România și Centrul Național de Artă «Tinerimea Română», în parteneriat cu Centrul Cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanței“ Târgoviște. Am fost fericită să revăd mulți foști colegi din Orchestra de muzică populară a Radiodifuziunii Române conduși magistral de dirijorul Adrian Grigoraș. Prezentarea de excepție, foarte, foarte inspirat realizatî de actrița Miruna Ionescu, a fost stropul de magie care a umplut cupa succesului aseară! Concertul a fost preluat și va fi difuzat în curând de posturile FAVORIT TV și RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR. Iar eu, promit un articol detaliat în revista postului nostru Radio ProDiaspora curând!( Camelia Florescu, interpretă de muzică ușoară, poetă și realizatoare de emisiuni la Radio ProDiaspora).

*„Anii vin, anii trec... iar romanța creionează în continuare povești. Prin voci care ne îndreptățesc să vorbim despre «tinerețea romanței», am trăit o seară încarcată de emoții profunde, venite parcă dintr-un suflet divizat în 14 acum, o inimă mare pe care numai Alina Mavrodin Vasiliu o poate face să bată fără încetare în slujba ei, a romanței. A fost o adevărată seară de gală a «Crizantemei de Aur» la Sala Radio, cu voci remarcabile care ne-au puartat într-o lume a eleganței și a frumosului, scriind noi pagini în istoria romanței românești. Dragă Alina, ne-ai adus lacrima în culise, acea lacrimă stârnită de preaplinul sensibilității trăite intens de cei prezenți la unison. Îți mai fac o mărturisire, împreună cu Anca Negoescu, minunata mea colegă și prietenă din echipa de organizare, te-am numit Doamna Romanței. Mulțumiri pentru dedicarea și tenacitatea ta!” (Violeta Ianculescu - realizator de concerte la Radio România).

*Felicitări, Alina Mavrodin Vasiliu!!! Momentele cu adevărat artistice sunt profunde, înălțătoare și unice! Nu sunt obișnuit să arunc vorbe goale, se știe asta și când caracterizez ceva chiar o fac din convingere!!! Întreg concertul „Tinerețea Romanței” de la Sala Radio a fost un ACT ARTISTIC, de fină și înaltă ținută al cărui suflet, ALINA MAVRODIN, a marcat finalul evenimentului, duminică 13 martie, la Sala Radio. Două dintre cele mai emoționante romanțe din muzica românească ne-au făcut până și pe noi, cei din culise, să tresărim și să fredonăm nemuritoarele creații! Cu o firească, unică și acea sensibilitate specifică marilor artiști, ALINA MAVRODIN VASILIU a marcat, a etichetat concertul prin momentul său excepțional, transformându-l într-unul de ZILE MARI! (Teodor Florentin Isaru - realizator de emisiuni muzicale la Radio România)


FOTO: Camelia FlorescuComments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page