top of page

De Ziua Națională a României: Romanța, regina inimilor, încoronată și la Constanța
*Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, fiind parte a Programului Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”, pornit din seara de gală a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” de la Târgoviște pentru a încorona Romanța în zone istorice din RomâniaVictor Muntean

Ziua Națională a României a fost celebrată la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța prin concertul extraordinar „Romanța, regina inimilor”, eveniment inclus în Festivalul Internațional al Cântecului și Dansului. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, fiind parte a Programului Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”, pornit din seara de gală a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” de la Târgoviște pentru a încorona Romanța în zone istorice din România. După concertele din Ardeal (2 noiembrie - Deva și 4 noiembrie - Bistrița) și Oltenia (26 noiembrie - Craiova), a fost rândul Dobrogei pentru a încorona Romanța pe 1 Decembrie la Constanța, celebrând astfel spiritul unionist al acestui gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

Amfitrioana concertului a fost îndrăgita artistă Alina Mavrodin Vasiliu, directoarea artistică a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” de la Târgoviște, ale cărei prezentări s-au bucurat de multă apreciere din partea publicului. Distribuția concertului a adus la rampă tineri interpreți laureați ai Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, artiști lirici ai Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, alături de vedete ale operei, îndrăgostite de romanță. Îi amintim în ordinea intrării în scenă: Alina Mavrodin Vasiliu, Florian Popa (Trofeul "Crizantema de aur" 2022), Mihaela Ionescu, Iulian Bratu, Gabriela Dobre, Ionuț Boancheș, Nicoleta Ardelean, Ioan Ardelean, Daniela Vlădescu.

Acompaniamentul artiștilor a fost asigurat, cu sensibilitate, la pian, de maestrul Lucian Vlădescu. Foarte apreciate au fost și momentele de grație ale harpistei Cristina Munteanu. Concertul, desfășurat în 2 părți, a fost transmis integral în direct pe pagina de facebook a Asociației Culturale „Cetatea Romanței” Târgoviște și s-a bucurat de mult interes din partea melomanilor spectatori, ale căror mesaje postate pe facebook sunt o confirmare a dragostei publicului pentru Romanța românească și pentru aceste spectacole itinerante, realizare în colaborare cu prestigioase instituții muzicale profesioniste din România. Merită aplauze și instituțiile organizatoare implicate în realizarea programului: Primăria și Consiliul Local Municipal Târgoviște, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Centrul Județean de Cultură „Dacia” din Bistrița, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, Opera Română Craiova, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

Microrecitalurile artiștilor au primit binemeritate aplauze la scenă deschisă pentru interpretările sensibile, emoționante și pline de dăruire. Putem spune că Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de aur” a produs o nouă generație de interpreți foarte valoroși de romanță, precum și o nouă generație de romanțe laureate la Concursul de Creație, a căror recunoaștere este aplaudată cu generozitate în aceste concerte din țară.

Recitalul excepțional susținut de Alina Mavrodin Vasiliu în finalul concertului a smuls ropote de aplauze și ovații din partea spectatorilor, impresionați de interpretările de catifea ale gingașelor romanțe vechi și noi și ale colindelor create de artistă, lansate în acest an prin albumul „Colindă-ne, Doamne!”.

În finalul concertului, toți artiștii rechemați la rampă au fost răsplătiți, minute în șir, de aplauzele entuziaste ale publicului.

Cu salutul biruitor „Romanța ne unește” s-a încheiat cu succes un nou concert regal la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.

Sponsorii Programului Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”: * BELMONT HOTEL & SPA * EXPERT RECYCLING * FUNDAȚIA HENRY MĂLINEANU * NEW CONCEPT TRAVEL * COTNARI * NOVA REAL EXPERT * CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI * CAMINA MEDICAL EXPERTS BUCUREȘTI * MENS SANA TÂRGOVIȘTE * MAGAZIN ALIZZE Centru Vechi Târgoviște.

Yorumlar


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page