top of page

Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 55-a, 2022
​Vă facem cunoscut că, în perioada 20-22 octombrie 2022, se va desfăşura în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, cea de-a 55-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”, cel mai longeviv festival muzical din România, organizat neîntrerupt din anul 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării Romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale.


TEMA EDIȚIEI A 55-A: „ROMANȚA – TEZAUR CULTURAL NAȚIONAL”


Precizăm că organizatorii sunt preocupați de înscrierea Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, procedură care se află în atenția Ministerului Culturii.

Organizatorii ediţiei a 55-a: Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România și Uniunea Muzicienilor din Moldova.

Direcția artistică a festivalului este asigurată de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște.

Evenimentul se va desfăşura la Cinematograful „Independența” din Târgovişte.

Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18.00 și vor fi transmise integral în direct de TVR 3 și TVR Craiova. Seara de Gală va fi transmisă în direct și de Radio România Antena Satelor.


NOUTĂŢILE EDIŢIEI A 55-A ȘI EVENIMENTELE ASOCIATE FESTIVALULUI


a. Programul Naţional de Concerte „Romanța, regina inimilor”, eveniment asociat Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, ediția 2022, va fi realizat printr-o suită de concerte extraordinare. Concertele sunt programate să se desfăşoare în zone istorice din România, în perioada 22 octombrie - 20 decembrie 2022. Programul este destinat celebrării rolului unionist al Romanței, a contribuției ei remarcabile la promovarea poeziei românești și a limbii române literare, a valorilor spirituale, naționale și culturale care au slujit realizării Marii Uniri, eveniment desăvârșit istoric în urmă cu un secol. Concertele vor fi organizate în colaborare cu instituții muzicale, centre județene de cultură, precum și alte instituții și organizații din România, din Republica Moldova și din Diaspora, continuând, astfel, seria programelor naționale de concerte desfășurate în anii anteriori;


b. Conferința Internațională „Tineretul și Muzeele” – ediția a XIV-a, organizată de Federația Europeană a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în colaborare cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște și Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște. Evenimentul se va desfășura, în premieră, la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște – unic în România;


c. Omagiu corifeilor romanţei – eveniment realizat cu sprijinul Fundaţiei „Henry Mălineanu” cu scopul celebrării creației compozitorului de romanțe Henry Mălineanu, precum și pentru omagierea marilor creatori români de romanțe.SINTEZA PROGRAMULUI FESTIVALULUI NAȚIONAL „CRIZANTEMA DE AUR”

– 20-22 octombrie 2022 –

Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”, ediţia a 55-a, va fi transmis integral în direct pe posturile TVR 3 și TVR Craiova în perioada 20-22 octombrie 2022, în fiecare seară, începând cu ora 18.00. Postul Radio România Antena Satelor va transmite în direct seara de Gală din 22 octombrie 2022, începând cu ora 18.00.

• Ediţia a 55-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată astfel:

a) Concursul de Interpretare – joi, 20 octombrie 2022 și vineri, 21 octombrie 2022;

b) Concursul de Creaţie – vineri, 21 octombire 2022;

c) Gala laureaților – sâmbătă, 22 octombrie 2022;

d) Microrecitaluri medalioane omagiale – în cele trei seri;

e) Concertul omagial Eugen Doga – 85 de ani – joi, 20 octombrie 2022;

f) Concertul „Tinerețea Romanței” – vineri, 21 octombrie 2022;

g) Concertul „Romanța, regina inimilor” – sâmbătă, 22 octombrie 2022;

Notă: Concertele sunt susținute de mari artiști de romanță din România, Franța, Germania, Austria, SUA, Republica Moldova, alături de prestigioși laureați ai festivalului.

h) Evenimente editoriale și lansări discografice – în fiecare seară a festivalului, în foaierul Cinematografului Independența din Târgoviște.

Concursul de Interpretare: participă 18 concurenţi din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, selecţionaţi în urma a 7 preselecţii regionale și 1 preselecție internațională online, realizate în perioada 15 mai – 25 iunie 2022;

Concursul de Creaţie: participă 15 creatori cu romanţe în primă audiţie selectate în urma preselecţiilor naţionale realizate la Bucureşti, Chișinău și Cernăuți, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova și cu Societatea Muzicienilor Români din Ucraina;

Acompaniază:

- Orchestra „Dor românesc” – dirijor Ștefan Cigu

- Orchestra „Romanţa” – dirijor Lucian Vlădescu

- Orchestra de Cameră a Operei Române Craiova – dirijor Florian George Zamfir

Juriul Concursului de Interpretare va fi format din interpreţi de romanţă şi din personalităţi ale vieţii muzicale care promovează romanța românească în țară și în străinătate.

Juriul Concursului de Creaţie va fi format din personalități artistice și compozitori desemnaţi de UCMR și de UMM.

Prezentatori: Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu

Miruna Ionescu și Silviu Biriș.

• Scenografia: Bogdan Dobre

• Co-producător: TVR 3 și TVR Craiova – transmisiune integrală ÎN DIRECT.

• Parteneri media: Radio România; Revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR; UZPR.

• Producător TVR: Laura Constantinescu.

• Direcţia artistică: Alina Mavrodin Vasiliu.

• Sponsori: * BELMONT HOTEL & SPA * EXPERT RECYCLING * FUNDAȚIA HENRY MĂLINEANU * NEW CONCEPT TRAVEL * COTNARI * NOVA REAL EXPERT * CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI * CAMINA MEDICAL EXPERTS BUCUREȘTI * MENS SANA TÂRGOVIȘTE * MAGAZIN ALIZZE Centru Vechi Târgoviște.

Sfârşitul comunicatului de presă


* Biletele s-au pus în vânzare la casa de bilete a Cinematografului Independența din Târgoviște,

str. Libertății nr. 2-2C, telefonul casei de bilete: 0374.871.823; WhatsApp: 0749.253.935;

Programul de lucru al casei de bilete: Marți – Duminică: 10:00 – 19:00
Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page