top of page

Miercuri, 7 decembrie a.c., în Rep. Moldova,„Romanța, regina inimilor”, concert istoric la Chișinău


Concertul poate fi vizionat integral pe Youtube:


cronică preluată din cotidianul „Jurnal de Dâmbovița”:


Victor Muntean

Programul Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”, asociat Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, s-a încheiat miercuri, 7 decembrie a.c., la Chișinău, printr-un concert de-a dreptul istoric, susținut la Palatul Republicii. Organizat impecabil de Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, alături de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, concertul s-a bucurat de un mare succes și de o atmosferă vibrantă, creată de evoluțiile pline de dăruire ale interpreților, ale orchestrei "Folclor" și de aplauzele călduroase ale spectatorilor.

Programul Național de Concerte „Romanța, regina inimilor” a început pe 22 octombrie a.c. în seara de gală a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, a ajuns în Ardeal (2 nov. la Deva și 4 nov. la Bistrița), apoi în Oltenia (26 nov. la Craiova) și în Dobrogea (1 Decembrie, la Constanța). Și s-a încheiat, miercuri seara, în Basarabia, printr-un concert excepțional, de înaltă calitate artistică. Primăria mun. Chișinău, prin Direcția de Cultură, și-a adus o importantă contribuție la realizarea evenimentului, primind aplauze la scenă deschisă. Totodată, au fost răsplătite cu ropote de aplauze pentru organizarea concertului managerul Filarmonicii „Serghei Lunchevici” din Chișinău, sufletistul muzicolog Svetlana Bivol – președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova – și îndrăgita interpretă Silvia Goncear, directoarea Orchestrei Populare „Folclor”.

Aplauze binemeritate au primit și organizatorii Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” din Târgoviște, ediția a 55-a: Primăria și Consiliul Local al mun. Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, precum și marele proiect de introducere a Romanței în Patrimoniul Mondial UNESCO, demers inițiat de Asociația Culturală pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

Amfitrioana concertului a fost Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, care a cucerit publicul cu prezentările inspirate din istoria Romanței, acest gen muzical de patrimoniu, ale cărui virtuți unioniste au fost celebrate și la Chișinău.

Publicul a primit cu vădit interes și cu încântare informații prețioase din „Istoria Crizantemei de aur”, monografie unicat a celui mai longeviv eveniment muzical din România, precum și despre Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, ambele fiind opera jurnalistului dr. Teodor Vasiliu, un adevărat „arheolog” al Romanței, preocupat să găsească și să pună în valoare comori din tezaurul acestui gen muzical de patrimoniu.

A fost o nouă seară de aleasă simțire românească, în care Romanța, regina inimilor noastre, a fost încoronată și în Basarabia.

Distribuția concertului a adus la rampă laureați prestigioși ai festivalurilor – surori „Crizantema de aur” de la Târgoviște și „Crizantema de argint” de la Chișinău, aceștia fiind acompaniați de celebra orchestră „Folclor”, dirijată de maestrul Petre Neamțu – artist al poporului. În ordinea intrării în scenă, aceștia au fost: Alina Mavrodin Vasiliu, Andreea Tican, Nicolae Paladi, Taisia Caraman, Valentina Volontir, Viorica Moraru, Alina Ureche, Cristina Beldean Moșuțan, Georgeta Plută, Camelia Florescu, Valentin Butucel, Silvia Goncear, Diana Văluță, Sorin Lupu, Margareta Ivănuș.

Romanțe vechi, nemuritoare, alături de romanțe noi, laureate la concursurile de Creație ale celor două festivaluri crizanteme-surori, au oferit clipe de mare emoție, grație și interpretărilor de aleasă calitate.

Recitalul electrizant oferit de îndrăgita Alina Mavrodin Vasiliu a fost răsplătit cu ropote de aplauze, spectatorii onorând-o pe artistă cu ovații.

Finalul concertului i-a readus la rampă pe toți interpreții din distribuție, aceștia cântând cu publicul celebra romanță „Ciobănașul”, într-o atmosferă emoționantă, ce va rămâne multă vreme în amintirea tuturor.

Evenimentul a fost transmis în direct, în două părți, pe pagina de facebook a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, precum și pe Radio Moldova Muzical.

Sponsorii Programului Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”, ediția 2022, sunt: BELMONT HOTEL & SPA,EXPERT RECYCLING, FUNDAȚIA HENRY MĂLINEANU

NEW CONCEPT TRAVEL, COTNARI, NOVA REAL EXPERT, CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI, CAMINA MEDICAL EXPERTS BUCUREȘTI, MENS SANA TÂRGOVIȘTE, MAGAZIN ALIZZE Centru Vechi Târgoviște.

Opmerkingen


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page