Ziua Culturii Naționale la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște
Mari poeți ai Romanței, omagiați la deschiderea Programului Național „Tinerețea Romanței”, ediția 2023
*Programul vizitelor, fizice și online, la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște va deschide lista de evenimente educaționale, culturale și artistice dedicate promovării Romanței în rândul elevilor și studenților din România, precum și în rândul iubitorilor de romanțe din țară și din Diaspora
Comunicat de presă
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, membră a Rețelei Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, deschide în ziua de vineri, 13 ianuarie 2023, la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, Programul Național „Tinerețea Romanței”, ediția 2023, care se desfășoară și în acest an sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și al Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO.
Printr-un program inedit de vizite, fizice și online, Romanța reunește elevi și studenți din țară, precum și români din toate colțurile lumii, în perioada 13-16 ianuarie 2023, pentru a celebra Ziua Culturii Naționale a României și pentru a omagia marii poeți ai Romanței. Totodată, Programul Național „Tinerețea Romanței” continuă să dezvolte, în anul 2023, seria de parteneriate și colaborări începute în anul 2019 cu instituții prestigioase muzicale, culturale, de învățământ, de presă din România, Republica Moldova și Diaspora. Scopul programului este acela de a promova, în mod special în rândul tinerilor, Romanța, gen muzical care strălucește în patrimoniul cultural național, datorită virtuților sale identitare și unioniste.
Programul continuă buna colaborare cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște în vederea promovării Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România și în lume, precum și a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” de la Târgoviște, unicul festival național din România cu o longevitate neîntreruptă de 55 de ani, care au devenit adevărate ambasade ale culturii în județul Dâmbovița și au oferit municipiului Târgoviște binemeritatul statut de Cetate a Romanței.
Vineri, 13 ianuarie a.c., Programul Național „Tinerețea Romanței”, ed. 2023, va fi deschis la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște printr-o suită de vizite online realizate de elevi, studenți și profesori de la licee și facultăți de arte din zone istorice ale României, Republicii Moldova, precum și cu vizite online din Diaspora, grație și colaborării de excepție cu RADIO PRODIASPORA.
Programul vizitelor fizice și online realizate la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște va continua în acest an să ofere vizitatorilor prilejul de a intra în ambianța deosebit de frumoasă, elegantă și interesantă a unicului muzeu din România și din lume, dedicat Romanței. Succesul vizitelor online la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște este confirmat de numeroasele mesaje transmise din toată țara și din Diaspora, încurajându-ne astfel să continuăm, și în anul 2023, Programul Național „Tinerețea Romanței”.
Muzeul „Casa Romanței” a fost realizat în anul 2017, cu ocazia ediției a 50-a, jubiliară, a Festivalului Național „Crizantema de aur”, de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, la inițiativa doctorului în istorie Teodor Vasiliu, autorul unicei monografii „Istoria Crizantemei de aur”. Acest spațiu muzeal a fost apreciat și recunoscut de specialiști în domeniu ca fiind o realizare remarcabilă și de mare importanță pentru cultura națională, astfel încât, în anul 2019, Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a intrat oficial în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița. În acest imobil de patrimoniu s-a semnat, în anul 1968, actul de înființare a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” de la Târgoviște.
Romanța este un gen muzical de patrimoniu național care se află în geneza Imnului Național al României. Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul inițiat de „Cetatea Romanței” Târgoviște de înscriere a Romanței pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO.
Mulțumim Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO pentru patronajul de onoare și pentru întreaga susținere, pe plan național și internațional, dedicată promovării Romanței, a Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște și a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”!
Romanța ne unește!
Director artistic,
Alina Mavrodin Vasiliu
Comments