top of page

Expoziția Eugen Dornescu, la Târgoviște


❚ Realizată cu sprijinul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte, expoziţia cunoscutului artist plastic sibian s-a bucurat de prezenţa unui public numeros la vernisajul de vineri după amiază


Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte a găzduit, pe parcursul lunii mai 2016, în foaierul instituţiei, lucrările pictorului şi graficianului Eugen Dornescu. Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri, 6 mai a.c., după amiază, înainte de avanpremiera „Othello”. Directorul Teatrului Tony Bulandra, Mihai Constantin Ranin, a declarat: „Teatrul Tony Bulandra şi-a deschis porţile şi pentru artişti plastici şi fotografi. Sigur că toate aceste arte se învecinează cu teatrul şi au un singur obiectiv, acela de a educa gustul publicului şi de a deschide o poartă către frumos. Expoziţia este a maestrului Eugen Dornescu de la Sibiu, un artist remarcabil, de mare vigoare”.

Prezentarea artistului sibian a revenit jurnalistului şi scriitorului Mihai Vâlcu, prieten cu Eugen Dornescu şi cu Mihai Constantin Ranin:

„Eugen Dornescu are toate atributele specifice: dârzenie, tenacitate, dorinţa de a fi învingător. A fost elevul celebrului Dan Hatmanu, care a declarat că va fi un pictor de mare notorietate, ceea ce s-a şi întâmplat. Mărturie stau expoziţiile de aici şi din străinătate. Expoziţia actuală are o puritate specială, realizezi munca adâncă pe care a depus-o maestrul, realizezi cadenţa, coerenţa lucrărilor, în pofida faptului că sunt încărcate cu mari simboluri care trebuie descifrate. Nu ne rămâne decât să descifrăm tablourile cu intuiţia înaintea logicii”, a fost invitaţia jurnalistului către publicul prezent.

Eugen Dornescu s-a născut la 3 septembrie 1955 şi a studiat la clasa prof. Dan Hatmanu, în cadrul Academiei de Artă Iaşi. Artistul este astăzi un prolific creator, profesor de pictură la Liceul de Artă din Sibiu şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Despre creaţiile sale, graficianul sibian a declarat la Târgovişte:

„Este o mare onoare pentru mine să expun în această sală. Mulţumesc tuturor pentru găzduire. Această expoziţie a existat mai întâi la Deva, m-am gândit că este un lucru nemaipomenit să aduc expoziţia şi în oraşul dvs. Veţi observa câteva lucruri care ţin de natura umană, sub anumite aspecte: veţi observa omul erou sau omul răzvrătit, omul sublim, omul care are în loc de inimă o vioară. Am încercat să vă dau câteva jaloane în această lume a unor personaje care se apropie de teatru, a unor personaje care m-au fascinat şi care, mai mult sau mai puţin incitante, vă vor oferi un cadru despre care v-aţi putea aduce aminte peste o săptămână, peste o lună, poate peste un an”, mulţumind încă o dată pentru primire şi găzduire.

Expoziţia din foaierul teatrului a fost deschisă toată luna mai şi a fost realizată cu sprijinul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte.




Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page