top of page

Concertul „Izvoare ale Romanței”, desfășurat la Palatul „Tinerimea Română” din București, succes răs

I.POPA

Programul Național de Concerte „Izvoare ale Romanței” a debutat cu succes în seara de marți, 10.11.2020, în splendida sală de spectacole a Palatului „Tinerimea Română” din București, în transmisiune în direct pe pagina de Facebook a Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței”. Cu respectarea strictă a regulilor de distanțare și protecție impuse în contextul pandemiei de COVID-19, evenimentul, transmis exclusiv pe internet, a ajuns în casele a peste 10.000 de spectatori online (dar această cifră, culeasă la închiderea acestei ediții a ziarului, continuă să crească vertiginos!), retrezind dragostea și dorul de romanțe în sufletele tuturor participanților.




Totodată, promovarea concertului pe pagina Comisiei Naționale a României pentru UNESCO s-a bucurat de o atenție deosebită, fiind cea mai vizualizată postare din ultimele 3 luni. Aplauzele, neauzite în sală, s-au metamorfozat în numeroase comentarii, aprecieri și distribuiri pentru transmisiunea live a concertului, încălzind sufletele artiștilor care au făcut parte din distribuție: Daniela Vlădescu, Alina Mavrodin Vasiliu (care a și prezentat, cu multă grație, evenimentul), Elina Dincă Velica (Trofeu 2011), Ionuț Boancheș (Premiul 2, 2018), Cristina Dan (Premiul 1, 2005), Yuriy Tsiple Yura - artist liric, în acompaniamentul maestrului Lucian Vlădescu (pian) și a deosebitei violoniste Geanina Meragiu. Totodată, programul a cuprins și momente poetice emoționante, sub genericul „Poeme printre romanțe”, cu Daniela Nane (actriță) și Cristina Munteanu (harpă), fiind dedicate împlinirii a 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, precum și omagierii creației altor mari poeți români, fiind însoțite muzical pe acorduri divine de harpă cu romanțe gingașe lansate la „Crizantema de aur”.



COLABORARE LA SUPERLATIV CU CNA ”TINERIMEA ROMÂNĂ”


„Mulțumim ajutorului divin pentru TOT și pentru TOȚI artiștii cu suflete de romanță care onorează aceste concerte prin prestațiile lor de mare calitate. Mulțumim Primăriei și CLM Târgoviște, CJ Dâmbovița și Teatrului Tony Bulandra Târgovişte, organizatori ai Festivalului Național „Crizantema de aur”, în cadrul căruia desfășurăm aceste concerte în România, în colaborare cu Ministerul Culturii, cu UCMR și cu prestigioase instituții muzicale, împreună cu care realizăm aceste evenimente asociate festivalului. Multe mulțumiri Maestrului Marin Cazacu îi transmitem și pe această cale, pentru calitatea de organizator ireproșabil a Centrului Național de Artă «Tinerimea Română», instituție care a onorat, la superlativ, colaborarea cu Centrul Cultural pentru UNESCO «Cetatea Romanței» din Târgoviște pentru realizarea concertului de aseară. «Și eu vă mulțumesc pentru clipele divine din această seară», ne-a transmis maestrul Marin Cazacu. Gratitudinea noastră este mereu și pentru Comisia Națională a României pentru UNESCO, sub al cărei patronaj realizăm, de câțiva ani, festivalul și aceste evenimente muzicale asociate. Romanța, cu ocrotirea ei divină, ne unește în slujirea patrimoniului cultural național! Felicitări tuturor! Din Cetatea Romanței - Târgoviște - vă îmbrățișăm pe toți sufletește, cu dragoste și prețuire!”, a transmis directorul artistic și inițiator al evenimentelor, Alina Mavrodin Vasiliu.


Mesaje de felicitare din timpul transmisiunii în direct online

La închiderea ediției, concertul transmis pe pagina Cetrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” atinsese un impact de peste 10.000 de spectatori în mediul online. Am cules câteva gânduri impresionante din partea acestora:


*Alexandra Grigore: „Felicitări! Absolut minunat! Abia aștept să putem reveni în sală, să ne puteți auzi aplauzele, să ne vedeți în priviri toată admirația ce v-o purtăm!”

*Elena Dan: „Felicitări doamnei Mavrodin,felicitări tuturor participanților aleși pe sprînceană, cei mai talentați și mai sensibili interpreți de romanță!!! Vă iubesc pe toți!Mi -ati ajuns la inimă!!!”

*Cornelia Dumitrache: „Felicitări tuturor! Ne incălzim sufletele cu astfel de momente calde și sensibile date de poezia eminesciană și muzica romanței !”

*Iuliana Rich: „Ce interpretări superbe!! Felicitări organizatorilor! Un eveniment simbolic și istoric pentru romanță și pentru Târgoviște”

*Manea Mihai: „Mulțumim. Un adevărat act de cultură. Minunat”

*Eugenia Șerban: „Frumoasă, incredibilă seară, ați întrecut toate așteptările în această situație neîntâlnită până acum ! Inima sparge toate barierele ! Felicitări și vă mulțumesc , maeștrii noștri dragi, Lucian,Gianina, Daniela ,doamna Alina Mavrodin !”

*Petru Ungar: „Vă mulțumesc din suflet pentru invitație !... Pentru promovarea culturii noastre romanesti ! Român și ardelean, plecat de mai mulți ani din țară, am rămas și sunt mereu alături și acolo, cu sufletul, în țara unde m-am născut... Alături de voi, oameni frumoși și dragi, români, prieteni și concetățeni! Din Lyon Franța!..... Trăiască România Unită și românii de pretutindeni, oriunde s-ar afla !”

*Constanța Popescu: „Vă felicităm din suflet pentru acest deosebit spectacol. Doamne ajută!”

*Luminița Voicu: „FELICITĂRI doamnei Mavrodin! Felicitări tuturor participanților! Când spui Târgoviște, te duci cu gândul la frumosul oraș care este leagănul romanței. Fie ca romanța să dăinuie și să bucure sufletele celor ce o ascultă.”.


Marin Cazaru: „A fost un concert înălțător!”


„Centrul Naţional de Artă «Tinerimea Română» a găzduit marţi, 10 noiembrie, la Palatul «Tinerimea Română» un eveniment unic, cu titlul "Izvoare ale Romanţei", transmis online. Interpretate la un nivel excepţional de mari artişti români, romanţele româneşti au emoţionat pe toţi cei care au ascultat şi văzut pe facebook acest concert de neuitat. Centrul Naţional de Artă «Tinerimea Română» susţine campania de promovare a romanţei româneşti, un gen muzical ce descrie sufletul poetic al românilor la cel mai înalt nivel, şi speră, alături de toţi cei iubesc romanţa românească, în introducerea ei în patrimoniul universal UNESCO. Felicit toţi artiştii prezenţi la acest moment înălţător şi îi mulţumesc în mod special doamnei Alina Mavrodin Vasiliu pentru dăruirea şi dedicaţia impresionantă cu care luptă pentru împlinirea acestui vis”, ne-a transmis directorul CNA „Tinerimea Română”, Marin Cazacu.


Omagierea Romanței prin concerte în zone istorice


Programul Național de Concerte „Izvoare ale Romanței” continuă, astfel, seria concertelor de mare succes desfășurate în anii 2017, 2018 şi 2019 sub genericul „Romanța ne unește” şi „Comori ale Romanţei”.

Prin spectacolele din anul 2020, incluse în Programul Național de Concerte „Izvoare ale Romanței”, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște și-a propus să readucă în atenţia publică file de aur din repertoriul istoric al Romanţei, pentru a uni marile spirite naționale, întru susținerea muzicii și a poeziei românești, care slujesc dragostea de țară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român.

În cadrul Programului Național de Concerte „Izvoare ale Romanței”, sunt organizate concerte de Romanță în zone istorice ale țării, în mari oraşe din România și din Republica Moldova, la care participă laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi interpreţi de romanţe din fiecare zonă istorică.

Sponsorii Programului Național de Concerte „Izvoare ale Romanței” merită din plin felicitări pentru susținerea acestor evenimente: COTNARI, FUNDAȚIA „HENRY MĂLINEANU”, EUROGAS PRESCOM.







Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page