top of page

Festivalul "Crizantema de Aur", sub patronajul CNR UNESCO

Fior de dor pe acorduri de romanţă

Târgovişte. Aseară, pe scena Teatrului „Tony Bulandra”, într-un inspirat şi romantic ambient scenografic (autor - reputatul regizor şi director al instituţiei culturale gazdă, Mihai Constantin Ranin, care asigură şi regia evenimentului), a debutat, în atmosfera diafană, romantică, creată de orchestra „Dor românesc”, dirijată de maestrul Ştefan Cigu, a 49-a ediţie a atât de cunoscutului şi îndrăgitului Festival naţional de romanţe „Crizantema de Aur”. Şi să spunem, din capul locului, că ediţia 2016 este organizată de Primăria Târgovişte, Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, în co-producţie cu TVR şi în parteneriat cu Radio România sub Patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. De altminteri, la această ediţie am remarcat şi prezenţa doamnei Marietta Bantchev (preşedinte UNESCO Community Association Paris), care a apreciat la modul superlativ festivalul muzical târgoviştean, cât şi dăruirea pentru reuşita sa a Centrului Cultural UNESCO „Cetatea Romanţei”. În acelaşi spirit a vorbit şi doamna Iris Constantin, expertă UNESCO pentru România.

„Patronăm cu mult entuziasm această ediţie a Festivalului naţional al romanţei «Crizantema de Aur»”

Iris Constantin, expertă a Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO

„Mă bucur foarte mult să mă aflu în această seară aici, într-o ambianţă atât de plăcută, alături de atât de mulţi oameni receptivi la actul de cultură şi alături de artişti valoroşi. Comisia Naţională a României pentru UNESCO oferă patronaj evenimentelor care se aliniază cu obiectivele UNESCO, precum şi acelora care decurg din programele şi rezoluţiile organizaţiei. Susţinem valorificarea tradiţiilor naţionale şi promovarea identităţii culturale naţionale, iar Festivalul Naţional al Romanţei «Crizantema de Aur» este un exemplu de continuitate a manifestării folclorului muzical prin repertoriu liric al romanţei. Aşadar, patronăm cu mult entuziasm această ediţie, a 49-a, a Festivalului naţional al romanţei «Crizantema de Aur». Sunt convinsă că vom avea parte de trei seri absolut minunate şi le urez mult succes tuturor participanţilor.” În deschidere au ţinut să rostească semnificative alocuţiuni Adrian Ţuţuianu (preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa) şi Daniel Cristian Stan (primarul municipiului Târgovişte).

„Încercăm să ducem «Crizantema de Aur» în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO”

Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa

„Sunt onorat să mă adresez dumneavoastră la cea de-a 49-a ediţie a unui festival care se află, probabil, într-un clasament în primele două ca longevitate în România şi sunt fericit că împreună cu Primăria Târgovişte, colaboratorii noştri, TVR, Radio Difuziunea Română, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor vom reuşi şi anul acesta să vă bucurăm sufletele. Aş vrea să vă spun că un lucru extraordinar care se întâmplă la această ediţie este Patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi intenţia noastră este ca la cea de-a 50-a ediţie să încercăm să ducem «Crizantema de Aur» în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii. Pregătim această documentaţie. Am avut astăzi o vizită a preşedintelui UNESCO Community Association Paris, care este punctul de început al demersului pe care îl facem.

„Avem în acest an o ediţie cu totul deosebită, care va face din Târgovişte capitala romanţei”

Cristian Stan, primarul municipiului Târgovişte

„Este un privilegiu şi o onoare pentru mine să pot spune câteva cuvinte de pe scena Festivalului Naţional de Romanţe «Crizantema de Aur». Festivalul «Crizantema de Aur» a ajuns, iată, la cea de-a 49-a ediţie şi, pentru prima dată, la aproape jumătate de secol de existenţă, se desfăşoară sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. Este un lucru extraordinar, o recunoaştere a valorii acestui festival şi este un motiv de mândrie extraordinară pentru noi, târgoviştenii. Avem în acest an o ediţie cu totul deosebită, o ediţie care pe parcursul a trei zile va face din municipiul Târgovişte capitala muzicii româneşti de calitate, capitala romanţei. Există un parteneriat cu o televiziune naţională, iar din acest punct de vedere este un lucru bun, vor fi transmisiuni în direct, este o premieră cel puţin în ultimii 10 ani la «Crizantema de Aur». Din păcate, sala Teatrului Municipal este neîncăpătoare pentru un festival de talia «Crizantemei de Aur». Salut prezenţa la această ediţie a festivalului a compozitorului basarabean Eugen Doga, unul dintre cei mai mari compozitori în viaţă şi cred că se conferă o ţinută înaltă acestei ediţii a «Crizantemei de Aur». Anul viitor avem semicentenarul şi va trebui să avem o ediţie de excepţie şi sunt convins că vom reuşi acest lucru. Va fi o ediţie reuşită, probabil cea mai reuşită ediţie de până acum. «Crizantema de Aur» reprezintă o carte de vizită pentru municipiul Târgovişte şi noi vom continua să sprijinim acest festival. Urez succes concurenţilor.”

La masa juriului concursului de interpretare au luat loc: Voicu Enăchescu – preşedinte, Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Matilda Pascal-Cojocăriţa, Florin Georgescu, Florentina Satmari, Traian Jurchela, Alina Mavrodin şi Ionuţ Fulea. Iar la masa juriului concursului de creaţie sunt invitaţi să delibereze compozitorii Eugen Doga, Marius Ţeicu, Dumitru Lupu, Viorel Gavrilă şi Mircea Drăgan. Şi după ce a fost uitat la câteva ediţii, a reapărut, aşa cum se întâmplă la orice festival care se respectă, juriul presei, din care fac parte: Nina Bolboceanu (Compania Publică Teleradio Moldova I Chişinău), Adriana Mihai (Societatea Română de Radiodifuziune), Ileana Vieru (Radio Antena Satelor), Bogdan Pavlică (Radio România Actualităţi), Bogdan Dragomir (Radio România Regional), Horia C. Deliu (Ecran Magazin Braşov), George Coandă (Jurnal de Dâmboviţa). Prezentatorii ediţiei, actori binecunoscuţi, impunând prin eleganţă şi vorbe de spirit, au fost Miruna Ionescu şi Silviu Biriş, Alexdandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu. În concursul de interpretare au evoluat, în acompaniamentul orchestrei „Dor românesc”: Magdalena Suciu, Tudor Bărbos, Aurel Niamţu, George Cojocărescu, Mirela Mihaela Popa, Teodora Manolache şi Zorina Bălan. Apoi, au emoţionat în mod deosebit publicul creaţiile compozitorilor: Svetlana Badrajan – interpret Cristina Neacşu, Mugurel Scutăreanu – interpret Alexandru Mânzat, Viorel Covaci – interpret Liliana Cornilă, Titel Popovici – interpret Nina Cuciuc şi Ionel Bratu-Voicescu – interpret Ioana Sandu. Apoi au reţinut atenţia două admirabile medalioane componistice: Medalion Dan Mizrahy – interpreţi Geanina Munteanu şi Cristian Lorand; Medalion Aurel Giroveanu – interpreţi Corina Dragomir şi Vasile Topârceanu, în acompaniamentul orchestrei „Romanţa”, dirijor Lucian Vlădescu. În pauze, câteva momente au reţinut atenţia numeroşilor spectatori din prima seară a acestei ediţii: Recomandarea culegerii „100 de romanţe lansate la Crizantema de Aur”, prima de acest fel din cele 49 de ediţii, recomandare făcută de directorul artistic al festivalului, binecunoscuta interpretă de muzică uşoară - Alina Mavrodin Vasiliu şi de cunoscutul prezentator Octavian Ursulescu.

„Vom lupta ca Festivalul Naţional «Crizantema de Aur» să ajungă la ediţia a 50-a un adevărat fenomen cultural naţional de patrimoniu”

Alina Mavrodin Vasiliu, director artistic al festivalului

„La Festivalul naţional de romanţe, după 49 de ani, au fost lansate, la concursurile de creaţie, tot mai puţine în ultimii ani, dar toate romanţe excepţionale, adevărate bijuterii ale genului. Ne-a fost extrem de greu, dar suntem foarte fericiţi că am recuperat, din cele 500 de romanţe care s-au lansat la «Crizantema de Aur», peste 200, iar 100 sunt selecţionate în această culegere, pentru a intra în circuitul public al concurenţilor şi al interpreţilor. Anul acesta, la secţiunea interpretare, chiar aţi auzit una dintre cele două romanţe, dintre cele selecţionate în această culegere. Vreau să mulţumesc din tot sufletul echipei cu care am colaborat, maestrului Ştefan Cigu, Horaţiu Cigu, echipei de la «Dor românesc», care au realizat culegerea acestor romanţe, iar editarea culegerii de romanţe este realizată de Centrul Cultural pentru UNESCO «Cetatea Romanţei», înfiinţat la Târgovişte, pentru că aici, în Cetatea Romanţei, vom lupta ca Festivalul Naţional «Crizantema de Aur» să ajungă la ediţia a 50-a un adevărat fenomen cultural naţional de patrimoniu. Octavian Ursulescu m-a ajutat să recuperăm de la familiile compozitorilor, care, din păcate, nu mai sunt printre noi, o serie de partituri. Trebuie să ne respectăm muzica românească, poezia românească, artiştii români, să ne respectăm Festivalul naţional de romanţă «Crizantema de Aur» de la Târgovişte, care este o bijuterie a muzicii româneşti. Vreau să aduc mulţumirile mele, din tot sufletul, tuturor celor care ne-au ajutat şi susţinut pentru realizarea acestui proiect. Mulţumim organizatorilor, care au făcut lucruri senzaţionale ca să avem această ediţie excepţională.

CD-ul „Romantica femeie” al Ilenei Şipoteanu şi volumul „Albumul meu cu melodii” al compozitorului Dumitru Lupu, lansări de succes

Ileana Şipoteanu, artist liric

„Sunt pentru prima oară aici. Ador romanţa, ador astfel de festivaluri şi mă bucur că am fost invitată aici. Le mulţumesc organizatorilor că am avut această posibilitate de a spune câteva cuvinte despre mine şi despre CD-ul meu, cel de-al şaselea album «Romantică femeie». Compozitorul Vasile Lupu este cel care mi-a făcut această surpriză anul trecut, de ziua mea, şi vreau să le mulţumesc pe această cale şi tuturor colaboratorilor mei. Bănuiesc că dacă la a 49-a ediţie este atât de frumos, la anul, la a 50-a, va fi fabulos. La mulţi ani!” În recitalurile extraordinare au evoluat, stârnind ropote de aplauze minute în şir, Rodica Pop-Seling – câştigătoarea Trofeului „Crizantema de Aur” 2015 (micro-recital) şi reputaţii artişti lirici Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Sorin Lupu şi Daniel Pop, care au interpretat romanţe, şansonete, canţonete şi fadouri, în acompaniamentul superb al orchestrei „Arkadia”, dirijor Marius Hristescu.




Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page