top of page

Cu ocazia organizării, în premieră, a Zilelor Cluburilor UNESCO din România, | Târgoviște, pe harta


În perioada 20-22 ianuarie 2017, în premieră la Târgoviște, s-a desfășurat întâlnirea membrilor Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO (FRACCU) în cadrul evenimentului „Zilele Cluburilor UNESCO din România”. Organizată sub semnul Zilei Culturii Naționale, deschiderea Zilelor Cluburilor UNESCO din România a avut loc la sediul Centrului Cultural pentru UNESCO "Cetatea Romanței" Târgoviște. Evenimentul a fost onorat de prezența doamnelor Daniela Popescu - Președintele Federației Europene a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO și Virginia Meheș - Președintele FRACCU, precum și de a autorităților locale, domnii Antonel Jîjîie - Prefectul județului Dâmbovița, Alexandru Oprea - Președintele Consiliului Județean Dâmbovița și Daniel Cristian Stan - Primarul municipiului Târgoviște. Pe lângă mesajele calde de salut, autoritățile au oferit și pachete cu suveniruri reprezentanților asociațiilor, cluburilor și centrelor pentru UNESCO din România, care au vizitat, în prima zi, ansamblul monumental muzeal al Curții Domnești, precum și Muzeul Tiparului și Cărții Vechi Românești. Tot cu ocazia acestui eveniment, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a fost primit în Federația Română a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO (FRACCU), cele două fiind, de altfel, și organizatorii întâlnirii de la Târgoviște. Amfitrionii evenimentului, respectiv Teodor Vasiliu - Președintele Centrului Cultural pentru UNESCO "Cetatea Romanței" Târgoviște și Alina Mavrodin Vasiliu - Directorul centrului (ambii fiind dintre membrii fondatori ai acestuia), au realizat o prezentare a activităților organizației târgoviștene din timpul anului precedent.

Alina Mavrodin Vasiliu, director Centrul Cultural pentru UNESCO Târgoviște: „Este o mare bucurie și o onoare faptul că așezăm municipiul Târgoviște pe harta evenimentelor UNESCO”

„Sunt extrem de bucuroasă că pentru întâia oară în Târgoviște, marcăm întâlnirea asociațiilor, cluburilor și centrelor pentru UNESCO din România. Faptul că pentru prima oară așezăm municipiul Târgoviște pe harta evenimentelor UNESCO, începând cu patronajul CNR UNESCO pentru Festivalul «Crizantema de Aur», este o mare bucurie și o onoare pentru noi toți și o datorăm, în egală măsură, eforturilor extraordinare pe care le-au făcut organizatorii Festivalului Național «Crizantema de Aur». Țin să mulțumesc din adâncul sufletului domnului Cristian Stan, Primarul municipiului Târgoviște, domnului Președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea și conducerii CJ Dâmbovița, implicate în acest eveniment, precum și domnului Prefect, Antonel Jîiîie, un mare iubitor al romanței românești. Dacă nu iubești muzica, dacă nu iubești cultura, dacă nu iubești romanța românească, nu înțelegi de ce o iubesc și o respectă alții atât de mult și de ce rezistă, de 50 de ani, acest festival la Târgoviște, în timp ce alte festivaluri naționale au dispărut. Acum toată lumea le regretă și se întreabă cum s-a putut întâmpla așa ceva. La Târgoviște, însă, în ciuda tuturor dificultăților și a unor încercări nefericite din trecut de a experimenta alte genuri muzicale pe seama «Crizantemei de Aur», actualele autorități au rămas pe poziții și au înțeles dragostea și determinarea noastră, uneori și înverșunarea noastră, de a ține acest festival dedicat în exclusivitate romanței românești și poeziei românești. Romanța este un gen de patrimoniu al culturii noastre naționale și ne străduim ca, împreună cu Ministerul Culturii și CNR UNESCO, să o introducem pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.


Primarul Cristian Stan: „Festivalul Crizantema de Aur face din Târgoviște cetatea romanței”

„Felicitări pentru inițiativa de a avea la Târgoviște un centru cultural pentru UNESCO. Felicitări pentru inițiativa acestui eveniment, este important pentru municipiul Târgoviște, pentru viața culturală a acestuia. Noi, ca reprezentanți ai administrației publice locale, suntem și vom fi alături de «Crizantema de Aur». Este, dacă vreți, partea frumoasă a activității noastre, pentru că această posibilitate de a sprijini evenimentele culturale deosebite precum «Crizantema de Aur» este o carte de vizită pentru municipiul Târgoviște, iar eu consider că este o datorie de onoare să sprijinim organizarea acestui festival, astfel încât ediție de ediție să fie de o ținută din ce în ce mai înaltă. Va fi dificil după ediția a 49-a, a fost o ediție excepțională și mi-a plăcut extraordinar de mult. Prezența compozitorului Eugen Doga a fost excepțională. Vom fi în continuare alături de «Crizantema de Aur», de evenimentele de calitate și de acest veritabil act de cultură care face din municipiul Târgoviște capitala romanței, capitala muzicii, cetatea romanței, așa cum foarte frumos este intitulat Centrul Cultural pentru UNESCO «Cetatea Romanței» Târgoviște”, a declarat Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște.


Președintele CJD, Alexandru Oprea: „Ediția a 50-a a Festivalului Crizantema de Aur trebuie să rămână în conștiința publicului”

„Festivalul «Crizantema de Aur» este încununat de ani de muncă pentru Târgoviște și pentru destinul cultural al acestei vechi capitale a Țării Românești. Târgoviște și județul Dâmbovița au foarte multe lucruri de oferit. Pe unele le veți vedea în aceste zile și dumneavoastră, iar eu vă invit încă de pe acum să vedeți, la Potlogi, fosta reședință de vară a lui Constantin Brâncoveanu, o operă de artă. Voi face demersuri pentru ca această perlă să fie introdusă într-un circuit turistic, sub patronajul Ministerului Culturii sau al Ministerului Turismului. Și în zona montată, pe care vă invit să o vizitați, avem foarte multe de oferit. Ne dorim să sprijinim tot ceea ce înseamnă act cultural la nivelul județului Dâmbovița. Sigur că nu este ușor, pentru că necesitățile acestui domeniu sunt foarte mari și, din păcate pentru noi, este greu să reparăm ce s-a stricat în anii precedenți. Încercăm să readucem în patrimoniul Consiliului Județean Dâmbovița, sau al Primăriei municipiului Târgoviște, fosta casă de cultură, actualul cerc militar. În 1906 a fost ridicat de Primăria Târgoviște, dar are acum un alt proprietar, care pune condiții. Ne propunem să facem o ediție a Festivalului „Crizantema de Aur” cu adevărat specială în acest an, 50 este o cifră rotundă, iar această ediție trebuie să rămână în conștiința publicului târgoviștean și nu numai. Vrem să alocăm mai multe resurse pentru această activitate. Este important să reafirmăm valorile noastre naționale și trebuie să le promovăm. Județul Dâmbovița a oferit umanității foarte multe lucruri de valoare”, a declarat Alexandru Oprea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.


Prefectul Antonel Jîjîie: „Asigur Centrul Cultural pentru UNESCO «Cetatea Romanței» din Târgoviște de tot respectul și de prețuirea mea”

„Sunt onorat să mă aflu în această seară alături de dumneavoastră, în special din două motive. Unul este acela de a vă adresa salutul Instituției Prefectului pentru acest frumos eveniment la care participați în Dâmbovița. Al doilea este pentru a asigura Centrul Cultural pentru UNESCO «Cetatea Romanței» din Târgoviște de tot respectul și de prețuirea mea, în principal pentru doamna Alina Mavrodin și domnul Teodor Vasiliu, care fac foarte mult pentru cultura dâmbovițeană. Domniile lor, precum și romanța, au reușit să ne adune pe toți la aceeași masă, cum nu am mai fost demult”, a declarat prefectului județului Dâmbovița, Antonel Jîjîie.


MC Ranin, Directorul TTB: „Pe lângă muzee, la Târgoviște există o cultură vie”

„Apreciez enorm întâlnirile. Grotowski spunea că teatrul este în primul rând o întâlnire și mă bucur să mă întâlnesc, și cu această ocazie, cu autoritățile locale și cu prietenii mei Alina Mavrodin Vasiliu și Teodor Vasiliu. Vă invit la teatru, să celebrăm împreună această artă. Teatrul este o biserică laică, după cum spunea Nicolae Iorga. Pe lângă muzee, la Târgoviște veți vedea că există o cultură vie”, a declarat regizorul Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște, organizator și gazdă primitoare a Festivalului „Crizantema de Aur”, care a impresionat prin decorurile și ambianța scenografică pe care le-a creat la ultimele ediții.


Daniela Popescu, președinte FEACU: „Intenționăm să organizăm evenimente UNESCO de mare amploare în Dâmbovița”

„Suntem onorați să devenim partenerii dumneavoastră și vă mărturisesc și afirm cu tărie că vom încerca să facem din Târgoviște un oraș foarte apropiat Bucureștiului. Intenționăm anul acesta, dacă vom primi acordul Parisului, să organizăm o acțiune de amploare, cu o secțiune realizată în Dâmbovița. Aș dori, pentru anul 2018, să organizăm cea de-a X-a ediție a Conferinței Internaționale «Tineretul și Muzeele», un proiect mare. Admir foarte mult tot ceea ce ați făcut pe teritoriul muzeografiei românești. Am discutat cu ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, și vom organiza aici, în septembrie-octombrie, un eveniment mare, pentru prima dată internațional: «Artă și civilizație în spațiile monahale românești». Ne-ar face plăcere ca anul viitor să organizăm Conferința Internațională «Tineretul și Muzeele» la Muzeul Romanței, la Târgoviște”, a declarat Daniela Popescu, președintele Federației Europene a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO.


Virginia Meheș, Președinte FRACCU: „Centrul Cultural pentru UNESCO din Târgoviște merită să fie membru FRACCU”

„UNESCO este un brand apreciat la nivel mondial. Tocmai din acest punct de vedere, am decis, având în vedere activitatea dumneavoastră desfășurată până acum, proiectele pe care intenționați să le faceți, acest ținut în care avem atâtea premiere în cultură, acești oameni minunați și buna lor credință, să vă oferim, începând de azi, calitatea de membru al Federației Române a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO”, a declarat Virginia Meheș, președintele Federației Române a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO. La finalul primei seri, directorul Teatrului "Tony Bulandra" din Târgoviște - domnul regizor Mihai Constantin Ranin, i-a invitat la teatru pe participanți, la excepționalul spectacol "Gaițele".

Organizațiile UNESCO din România, decise să promoveze zestrea cultural-istorică a județului Dâmbovița

Cea de-a doua zi a fost rezervată, în prima parte, prezentării evenimentelor organizate de Federația Română a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO. Printre participanții care au mai realizat ample prezentări ale activităților desfășurate în anul 2016, am remarcat în mod deosebit Clubul România pentru UNESCO, Alumnus Club pentru UNESCO, Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din București, Asociația „Elite Art Club” București, Centrul Cultural pentru UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia, Asociația Culturală „Iulia Hașdeu”, Fundația Culturală „Dana Ardelea” pentru UNESCO din București, Asociația Astronomică „Sirius”, Centrul România UNESCO, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” din Ialomița - partener pentru UNESCO, Asociația „Călineștenii Țării Maramureșului”, Federația pentru Medicină Complementară „Mirabilis” și Societatea Științifică „Cygnus” - centru pentru UNESCO de la Suceava. După încheierea lucrărilor, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, în parteneriat cu Arhiepiscopia Târgoviștei și cu binecuvântarea ÎPS Mitropolitul Nifon, au organizat pentru reprezentanții asociațiilor, centrelor și cluburilor pentru UNESCO din România o vizită la Mănăstirea Stelea și Mănăstirea Dealu, două bijuterii ale ortodoxismului românesc. Delegația a fost primită cu multă căldură, iar gazdele, impecabile ca de obicei, au oferit oaspeților pachete cu suveniruri. La Mănăstirea Dealu, Președintele Daniela Popescu, a oferit Arhiepiscopiei Târgoviștei o înaltă distincție din partea FEACU UNESCO, subliniind în mod deosebit colaborarea excepțională cu ÎPS Nifon. Periplul a continuat la Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni și s-a încheiat la Muzeul de Artă, participanții fiind deosebit de impresionați de zestrea culturală și istorică a Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. Încheierea Zilelor Cluburilor UNESCO din România a fost marcată la Târgoviște de momentul festiv în care președintele Daniela Popescu a acordat distincțiile Federației Europene a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO. Una dintre distincții a revenit și Centrului Cultural pentru UNESCO din Târgoviște, care a oferit, în finalul manifestărilor, un popas muzical în „Cetatea Romanței” și câte un exemplar din monografia „Istoria Crizantemei de Aur”, cu autograful Președintelui centrului târgoviștean, Teodor Vasiliu.

Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a reușit, astfel, să facă încă un pas spre așezarea municipiului Târgoviște pe harta evenimentelor UNESCO, prin organizarea, în premieră la Târgoviște, a Zilelor Cluburilor UNESCO din România. Desigur, primul eveniment de succes în acest proiect de anvergură a fost acordarea patronajului Comisiei Naționale a României pentru UNESCO celei de-a 49-a ediții a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” din anul 2016. Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște își exprimă convingerea că, împreună cu autoritățile locale și județene, precum și prin colaborarea excepțională cu organizațiile dedicate UNESCO din România, va reuși să identifice oportunități și soluții de promovare națională și mondială a zestrei cultural-istorice, materiale și imateriale, a municipiului Târgoviște și a județului Dâmbovița.





Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page