top of page

PROGRAMUL NAȚIONAL DE CONCERTE „ROMANȚA NE UNEȘTE”


Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a inițiat PROGRAMUL NAȚIONAL DE CONCERTE „ROMANȚA NE UNEȘTE”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în cadrul căruia vor fi organizate concerte de romanță în zonele istorice ale țării, destinate celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918.


Programul constă într-o serie de concerte de Romanţe, susţinute în mari oraşe din România și din Republica Moldova, cu orchestre profesioniste, de către laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi intepreţi de romanţe, din fiecare zonă istorică. Parteneri ai programului sunt instituţii muzicale profesioniste și centre judeţene de cultură din țară.


Primul din seria de concerte „Romanța ne unește” este organizat în parteneriat cu Opera Română Craiova. Evenimentul va avea loc duminică, 5 noiembrie 2017, ora 19.00, la Cercul Militar din Craiova.


Următorul concert va avea loc la Cluj-Napoca, luni, 13 noiembrie 2017, ora 19.30, la Sala Cinema Victoria și este organizat în parteneriat cu Opera Project Group și cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.


Următoarele parteneriate pentru anul 2017 pregătesc concerte la Alba-Iulia, Ploiești și Târgoviște. Pentru 2018, anul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, în Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” vor fi incluse orașele București, Brașov, Constanța, Iași, Bistrița, Chișinău, precum și alte localități din zonele istorice ale României.


Totodată, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” a inaugurat în acest an, în premieră națională, la Târgoviște, „Casa Romanței” – spațiu muzeal unic în România dedicat promovării și conservării ROMANȚEI ca gen muzical de patrimoniu, în contextul în care a asigurat și direcția artistică a ediției a 50-a, jubiliară, a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” din Târgoviște.


ROMANŢA reprezintă un gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale ce figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, (Bucureşti: CIMEC, 2009, p. 24). Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul nostru de înscriere a ROMANŢEI ROMÂNEŞTI pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi la Comisia Naţională a României pentru UNESCO.Pentru informații suplimentare atașăm o scurtă prezentare a Programului Național de Concerte „Romanța ne unește”.

Programul Național de Concerte „Romanța ne unește”

- Scurtă prezentare -


Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” este inițiat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște și se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918. Concertele se desfășoară în zone istorice ale României și Republicii Moldova și sunt susținute de laureați ai Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, alături de mari artiști români în ale căror repertorii Romanța ocupă un loc privilegiat, precum o icoană în casa românului bun creștin.


Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a fost înființat cu scopul declarat de a promova Romanța în țară și în străinătate, alături de alte valori ale patrimoniului național material și imaterial. Totodată, și-a propus să readucă în atenția marelui public Romanța - ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, inițiind demersurile oficiale la Ministerul Culturii și Identității Naționale și la Comisia Națională a României pentru UNESCO pentru includerea Romanței pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. În acest context, Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” și-a propus să unească marile spirite naționale pentru susținerea muzicii și a poeziei românești care slujesc dragostea de țară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român.


Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” este menit să trezească în conștiința publică respectul pentru valorile de patrimoniu ale culturii noastre naționale, precum și apartenența la un spațiu cultural care a oferit constelației mondiale a cântecului poetic una dintre cele mai strălucitoare stele: Romanța. Acest gen muzical îi unește, de peste 170 de ani, pe românii din țară și de pretutindeni în jurul valorilor naționale morale și spirituale. Dorim să relevăm prin acest proiect că Romanța a rezistat în competiția cu alte genuri muzicale cu grație și gingășie, într-o discreție impusă de posturile TV și de radio pe care ne dorim să o compensăm prin concertele pe care le așteaptă marele public de toate vârstele din România.


Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a realizat în acest an „Casa Romanței” – spațiu muzeal unic în România aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO și care a fost inaugurat cu prilejul ediției a 50-a, jubiliară, a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, oferind astfel publicului posibilitatea să intre în lumea fascinantă a Romanței pe care au slujit-o mari compozitori, interpreți, actori și personalități remarcabile ale culturii naționale.


De asemenea, dorim ca și prin Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” să determinăm o schimbare majoră de mentalitate și de percepție cu privire la Romanța Românească și să creăm o nouă atitudine față de acest gen muzical de patrimoniu care merită din plin să fie inclus în programa școlară, academică, în stagiunile de concerte ale instituțiilor muzicale profesioniste, în programele de evenimente ale centrelor județene de cultură, ale instituțiilor publice locale și naționale, și, nu în ultimul rând, în programele TV și Radio.


Mulțumim tuturor instituțiilor care au acceptat să devină partenere în realizarea acestui program național de concerte dedicat promovării Romanței în contextul celebrării Marii Uniri de la 1918.

Alina Mavrodin Vasiliu

Director Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște

Persoana de contact: Alina Mavrodin Vasiliu, Directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței”. Tel.: 0722/335.013. E-mail: alina.mavrodin.vasiliu@gmail.com

CENTRUL CULTURAL pentru UNESCO „CETATEA ROMANȚEI” TÂRGOVIȘTE Str. Tudor Vladimirescu, nr. 46A, et. 3, Târgoviște, jud. Dâmbovița, CIF 35890904, Tel.: 0245/620.734 Fax: 0245/213.722 www.centrulunescotgv.ro e-mail: centrul.cultural.unesco.tgv@gmail.com


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page