top of page

„Romanţa ne uneşte”, concert de succes la Chişinău


Concertul extraordinar „Romanţa ne uneşte” de la Chişinău s-a bucurat de mare succes la sfârşitul săptămânii trecute pe scena Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din capitala Republicii Moldova. Spectacolul, transmis în direct pe postul naţional de televiziune TV Moldova 2, a readus la rampă, alături de minunata orchestră „Folclor”, dirijată de maestrul Petre Neamţu - artist al poporului - mari interpreţi de romanţe de pe ambele maluri ale Prutului, alături de îndrăgiţi laureaţi ai festivalurilor-surori „Crizantema de aur” de la Târgovişte şi „Crizantema de argint” de la Chişinău. Mihail Muntean, artist al poporului; Vasile Iovu, artist al poporului; Margareta Ivănuş, artist al poporului; Silvia Goncear, artistă emerită; Raisa Bîrnaz; Tatiana Jacot; Diana Văluţă; Diamanta Paterău; Valentin Butucel; Alina Ureche; Lidia Bahnaru; Andrei Ştefăneţ, alături de bobocii de crizantemă Andreea Tican şi Nica Dudcă, au cântat împreună cu invitaţii speciali din România: Alina Mavrodin-Vasiliu, Sorin Lupu, Theodora Manolache şi George Cojocărescu. Concertul a fost prezentat cu graţie de Rusalina Rusu. Sala Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, primitoare pentru publicul iubitor de romanţă, a răsunat îndelung de aplauzele furtunoase cu care artiştii au fost răsplătiţi pentru talentul şi dăruirea cu care au oferit superbe recitaluri de romanţe vechi şi noi. Spectatorii au primit frumoase programe de sală şi pliante despre Programul Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte” şi despre „Casa Romanţei” din Târgovişte – spaţiu muzeal unic în România. Artiştii participanţi în concert au primit în dar monografia „Istoria Crizantemei de aur”, scrisă de Teodor Vasiliu şi CD-ul „Romanţe de aur” lansat în acest an de Alina Mavrodin Vasiliu. Finalul, deja consacrat, al concertului „Romanţa ne uneşte” i-a unit într-un glas pe artişti şi spectatori, care au cântat vechea romanţă românească „Ciobănaş cu 300 de oi”.



Prin grija neobositei directoare a Filarmonicii „Serghei Lunchevici”, reputatul muzicolog Svetlana Bivol - preşedinte al Uniunii Muzicienilor din Moldova - nu doar sala de spectacole s-a bucurat de un decor de poveste, ci şi foaierul, care i-a întâmpinat pe spectatori cu un brad superb împodobit şi degustări din vinurile atât de apreciate din podgoriile Moldovei.



Aşadar, concertul de la Chişinău, de joi, 29 noiembrie a.c., a adăugat încă un eveniment de succes la Programul Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte”, desfăşurat până acum la Alba-Iulia, Constanţa şi Craiova, urmând a se încheia în acest an la Bucureşti, în data de 10 decembrie, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, bucurându-se de parteneriatul cu Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti.


Următorul Concert „Romanţa ne uneşte” va avea loc la Bucureşti


Programul Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte” a fost iniţiat în anul 2017 de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte, pentru a celebra, prin romanţă şi poezie românească, Centenarul Marii Uniri de la 1918. Directorul acestuia, Alina Mavrodin Vasiliu, şi-a propus să unească, prin romanţă, toate zonele istorice ale României, de-o parte şi de alta a Prutului, prin organizarea de concerte realizate în parteneriat cu mari instituţii muzicale, centre judeţene de cultură şi alte instituţii interesate de promovarea şi salvgardarea Romanţei ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale. Programul Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte” funcţionează ca eveniment asociat Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de aur”, organizat sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural. Sponsor oficial este COTNARI, iar sponsori sunt Fundaţia „Henry Mălineanu” şi Eurogas Prescom Fieni. Principalii organizatori, Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, împreună cu Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte, susţin acest demers cultural naţional şi internaţional menit să aducă noi argumente pentru includerea Romanţei în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.




Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page