top of page

Preselecții pentru Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, ediția a 53-a, Târgoviște




COMUNICAT DE PRESĂ



Vă facem cunoscut că în perioada 22-24 octombrie 2020 se va desfășura în municipiul Târgoviște cea de-a 53-a ediție a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței Românești „Crizantema de Aur”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Festivalul este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Ministerul Culturii, cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și cu Uniunea Muzicienilor din Moldova și în parteneriat cu Radio România și cu Televiziunea Română.

Ediţia din acest an are în vedere readucerea în actualitate a unui vast patrimoniu al Romanței, gen muzical de patrimoniu recunoscut ca atare pe plan național, ca făcând parte din familia cântecului popular românesc, iar pe plan internațional având surori în familia cântecului poetic european.

În acest context, precum şi din dorinţa de a aduce la cunoştinţă cât mai multor interpreţi şi compozitori de romanțe fenomenul muzical național de la Târgoviște, organizăm preselecții regionale în România pentru Concursul de Interpretare al Festivalului Național „Crizantema de Aur”, ediția a 53-a, în:


* CLUJ, miercuri, 20 mai 2020, ora 11.00, sala Radio România Cluj, Str. Donath nr. 160.

* IAŞI, vineri, 22 mai 2020, ora 11.00, Școala Populară de Arte „Titel Popovici”, str. Mihail Sturza, nr.43.

* CRAIOVA, vineri, 29 mai 2020, ora 12.00, Opera Română Craiova, Str. Mihai Viteazul, nr. 7.

* BUCUREŞTI, joi, 11 iunie 2020, la ora 11.00, Radio România, studioul T3, Strada G-ral Berthelot, nr. 60-64.

* CONSTANŢA, vineri, 12 iunie 2020, ora 10.00, Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, Strada Mircea cel Bătrân nr. 97.

* TÂRGOVIŞTE, vineri, 19 iunie 2020, ora 11.00, Muzeul „Casa Romanţei”, Bd. Regele Carol I, nr. 3.

* CHIŞINĂU, perioada 01-15 iunie 2020, în colaborare cu Uniunea Muzicienilor din Moldova și cu Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău (organizator și persoană de contact: Președinte – Director: Svetlana Bivol).


Precizare: Având în vedere situația de criză cauzată de pandemia de coronavirus SARS-CoV-2, organizatorii Festivalului au în vedere și varianta desfășurării preselecțiilor în sistem online, cu respectarea calendarului preselecțiilor regionale, precizat în Regulament. Detaliile tehnice vor fi anunțate pe site-ul www.crizantemaaur.ro și www.centrulunescotgv.ro și vor fi stabilite împreună cu directorul artistic al Festivalului.


Totodată, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Uniunea Muzicienilor din Moldova vor participa la pregătirea Concursului de Creație, prin organizarea preselecțiilor romanțelor înscrise în competiție, la București și, respectiv, la Chișinău, în perioada 20 - 25 iunie 2020, conform calendarului detaliat în Regulamentul oficial.

Ediția a 53-a a Festivalului „Crizantema de aur”, care se va desfășura în perioada 22-24 octombrie 2020 la Târgoviște, va fi structurată pe patru mari secțiuni: Concursul de Interpretare; Concursul de Creație; Concerte și Recitaluri extraordinare susținute de mari artiști ai scenei românești și internaționale, de câștigători ai Trofeului „Crizantema de aur” din România și din Republica Moldova, acompaniați de orchestre și de dirijori profesioniști. Totodată, secțiunea evenimentelor asociate Festivalului are o importanță deosebită în structura evenimentului și include: *Programul Național de Concerte „Izvoare ale Romanței”, realizat în România și în Republica Moldova; *Academia „Tinerețea Romanței”, ediția a II-a, dedicată pregătirii concurenților finaliști; *Programul „Casa Romanței – ambasadă a culturii la Târgoviște”; *Lansări editoriale și discografice; *Dezbateri și mese rotunde dedicate rolului Romanței în patrimoniul cultural național. Evenimentele asociate festivalului vor avea loc în zone istorice din România și Republica Moldova, în perioada iunie – decembrie 2020, inclusiv la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște - spațiu muzeal unic în România, care își desfășoară activitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, în cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.


Vă mulțumim!

Cu stimă,

Director artistic

Alina Mavrodin Vasiliu



Sfârșitul comunicatului de presă

Persoana de contact: Alina Mavrodin Vasiliu, Director artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” Târgoviște, ediția a 53-a, 2020. Tel.: 0722/335.013. E-mail: alina.mavrodin.vasiliu@gmail.com




Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page