top of page

Ediția 2022 * Programul Național „Tinerețea Romanței”, lansat cu ocazia Zilei Culturii Naționale14 ianuarie 2022. Cetatea Romanței – Târgoviște. Comunicat de presă

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște deschide astăzi, 14 ianuarie a.c., la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, Programul Național „Tinerețea Romanței” pentru anul 2022. Acesta se axează pe câteva secțiuni principale: Vizite online la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, Ateliere de Romanțe la licee și facultăți de muzică din România, Concerte „Tinerețea Romanței”, precum și alte evenimente culturale. Programul Național „Tinerețea Romanței”, care se desfășoară și în acest an sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și al Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, continuă să dezvolte în anul 2022 seria de parteneriate și colaborări începute în anul 2019 cu instituții prestigioase muzicale, culturale, de învățământ, de presă din România, Republica Moldova și Diaspora. Scopul Programului Național „Tinerețea Romanței” este acela de a promova, în mod special în rândul tinerilor, Romanța românească, gen muzical de patrimoniu al culturii naționale. De asemenea, programul continuă promovarea Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România și în lume, precum și a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” de la Târgoviște, unicul festival național din România, cu o longevitate neîntreruptă de 55 de ani, care au devenit adevărate ambasade ale culturii în județul Dâmbovița și au oferit municipiului Târgoviște binemeritatul statut de Cetate a Romanței.

Notă: Astăzi, programul include un maraton de vizite online desfășurate sincron pe aplicația Zoom, la care participă grupuri de elevi și studenți de la licee și facultăți de muzică din zone istorice ale României. Tot astăzi, grupuri numeroase de vizitatori online din Diaspora, din zece țări europene, vor trece (virtual) pragul Muzeului „Casa Romanței”, grație colaborării de excepție cu Radio ProDiaspora. Mulțumim tuturor partenerilor și colaboratorilor programului!Secțiunea Nr. 1. Vizite online la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște

Vineri, 14 ianuarie a.c., Programul Național „Tinerețea Romanței” se deschide la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște cu evenimentul „Tinerețea Romanței ne unește”, prin vizite online realizate de elevi, studenți și profesori de la licee și facultăți de muzică din zone istorice ale României, precum și cu vizite online din Diaspora. Astfel, programul vizitelor online realizate la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, începând cu anul 2021, va continua în acest an să ofere tinerilor vizitatori prilejul de a intra, virtual, în ambianța deosebit de frumoasă, elegantă și interesantă a unicului muzeu din România și din lume, dedicat Romanței românești, gen muzical care strălucește în patrimoniul cultural național. Muzeul „Casa Romanței” a fost realizat în anul 2017, cu ocazia ediției a 50-a, jubiliară, a Festivalului Național „Crizantema de aur”, de Asociația Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, la inițiativa doctorului în istorie Teodor Vasiliu, autorul unicei monografii „Istoria Crizantemei de aur”. Acest spațiu muzeal a fost apreciat și recunoscut de specialiști în domeniu ca fiind de mare importanță pentru cultura națională, astfel încât, în anul 2019, Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a intrat oficial în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița. În acest imobil de patrimoniu, care aparține Consiliului Județean Dâmbovița, s-a semnat, în anul 1968, actul de înființare a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” de la Târgoviște. Încă de la inaugurare, în anul 2017, Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște și-a desfășurat activitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, realizând numeroase evenimente culturale, artistice și educaționale, inclusiv ca evenimente asociate Festivalului Național „Crizantema de aur”, organizat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Vizitele online desfășurate cu deosebit succes la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște sunt confirmate de numeroasele mesaje transmise de profesori și de tinerii vizitatori, încurajându-ne astfel să continuăm și în anul 2022 această secțiune a Programului Național „Tinerețea Romanței”, care a oferit o alternativă foarte inspirată la vizitele în format fizic, al căror program a fost diminuat din cauza restricțiilor sanitare din ultimii doi ani. (Partener al Programului pentru Diaspora al vizitelor online este Radio ProDiaspora)Secțiunea Nr. 2. Ateliere de Romanțe

Programul Național „Tinerețea Romanței” va continua și în anul 2022 activitatea de organizare de ateliere de romanțe, în colaborare cu licee și facultăți de muzică din România, precum și în Cetatea Romanței - Târgoviște, la Muzeul „Casa Romanței”, în colaborare cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”. Această secțiune educațională a Programului Național „Tinerețea Romanței” are în vedere informarea elevilor/studenților și profesorilor de la clasele de canto ale liceelor/facultăților de muzică din România despre istoria și evoluția Romanței românești, gen muzical care promovează poezia românească și limba română literară, despre virtuțile ei culturale și unioniste, remarcate de mari muzicieni ai României, despre importanța salvgardării și promovării ei, fără discriminare, în rândul tinerilor, alături de alte genuri muzicale românești și internaționale, cu atât mai mult cu cât romanța românească reprezintă o parte importantă a istoriei muzicii și a culturii românești, slujită, onorată și celebrată de cei mai mari artiști, compozitori, poeți, dirijori, muzicologi și cronicari, din România și nu numai. În acest context, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a solicitat, în anul 2021, Ministerului Educației includerea Romanței românești în curricula școlară și sperăm ca acest lucru să se întâmple oficial în anul 2022. Vizitele online desfășurate de elevi și studenți din toată țara la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște confirmă importanța demersului nostru și a soluționării acestuia, Romanța reprezentând o parte foarte importantă a patrimoniului cultural imaterial românesc, pe care elevii și studenții români trebuie să o cunoască, să se bucure de virtuțile ei cultural-artistice și de șansa de a participa la Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur” de la Târgoviște. (Parteneri ai Atelierelor de romanțe în anul 2021 au fost: Facultatea de Muzică a Universității „Ovidius” din Constanța, Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania” din Brașov, Liceul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște, Arhiepiscopia Târgoviște, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște)Secțiunea Nr. 3. Concerte „Tinerețea Romanței”

Programul Național „Tinerețea Romanței” va cuprinde și în anul 2022 o suită de evenimente artistice asociate Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, ediția a 55-a. Acestea vor continua seria concertelor de mare succes, desfășurate sub patronajul CNR UNESCO în România și în Republica Moldova, începute în anul 2017. Concertele „Tinerețea Romanței”, pe care le vom organiza în anul 2022, vor oferi publicului din toate zonele istorice ale României prilejul de a-i cunoaște și aplauda pe tinerii laureați ai Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, care vor evolua alături de prestigioși interpreți de romanțe, acompaniați de orchestre profesioniste. Ne propunem ca prin aceste concerte să aducem în atenția publicului de toate vârstele file de aur din repertoriul istoric și contemporan al Romanței, pentru a uni marile spirite naționale din trecut cu cele ale tinerei generații, întru salvgardarea și promovarea muzicii și a poeziei românești, pentru a sluji patrimoniul național, dragostea de țară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român, de tradițiile și identitatea noastră culturală.


Romanța este un gen muzical de patrimoniu național, care se află în geneza Imnului Național al României. Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul inițiat de „Cetatea Romanței” Târgoviște de înscriere a Romanței pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO.

Mulțumim instituțiilor culturale implicate în organizarea programului de concerte în perioada 2017-2021: Teatrul Municipal „Tony Bulandra” din Târgoviște, Opera Română Craiova, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, Opera Română Braşov, Centrul pentru Seniori al Municipiului București, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” Bucureşti, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Centrul Judeţean de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Muzeul de Artă Craiova, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

Mulțumim partenerilor media tradiționali: TVR, Radio România, Revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR, Compania TeleRadio Moldova.

Mulțumim Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO pentru patronajul de onoare și pentru întreaga susținere, pe plan național și internațional, dedicată promovării Romanței, a Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște și a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”!


Romanța ne unește!


Director artistic,

Alina Mavrodin Vasiliu


Commenti


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page