top of page

Ziua Unirii la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște


„Romanțele au făcut fericirile părinților noștri și au păstrat până în zilele noastre poeziile generațiilor trecute” (Vasile Alecsandri, Ziarul „Zimbrul”, 1850)

 

*Celebrăm, în perioada 22-24 ianuarie 2024, împlinirea a 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor (24 ianuarie 1859), primul pas spre Marea Unire de la 1918, evenimente la care a contribuit și spiritul unionist al Romanței, gen muzical de patrimoniu al culturii naționale

 

 

Spiritul unionist al Romanței va fi celebrat și în acest an la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște printr-un program inedit de vizite, realizat cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, la 24 ianuarie 1859, eveniment istoric la înfăptuirea căruia Romanța a avut o contribuție deosebit de importantă. Evenimentul face parte din Programul Național Educațional „Tinerețea Romanței”, ediția 2024, care se desfășoară și în acest an sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și al Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO. Inițiat de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, Programul Național „Tinerețea Romanței” se desfășoară în colaborare cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, în structura căruia funcționează Muzeul „Casa Romanței”, și este dedicat promovării Romanței în rândul elevilor și studenților de la instituțiile de învățământ de profil din țară, precum și românilor de pretutindeni.

Grupurile de vizitatori vor putea intra, în perioada 22-24 ianuarie, în atmosfera fascinantă a unicului muzeu din lume dedicat Romanței românești. Vizitatorii de toate vârstele și din orice colț al lumii vor avea prilejul de a cunoaște pagini memorabile din istoria seculară a Romanței, bine documentate și reflectate în saloanele elegante ale Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște.

Programul vizitelor, fizice și online, se bucură deja de mare succes în rândul vizitatorilor din România și din Diaspora, mesajele acestora confirmând din plin impactul binevenit și emoționant pe care îl are acest program național de promovare a Romanței.

Documente inedite despre vestiți lăutari români, culegători ai cântecului de lume și ai romanțului din secolul al XVIII-lea, dar și despre iluștri poeți și compozitori români, uniți prin romanță de două secole, sunt doar câteva dintre punctele de mare atracție ale Muzeului „Casa Romanței“ din Târgoviște. Romanța este un gen muzical de patrimoniu național care se află în geneza Imnului Național al României. Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul inițiat de „Cetatea Romanței” Târgoviște de înscriere a Romanței pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO.

Mulțumim Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO pentru patronajul de onoare și pentru întreaga susținere, pe plan național și internațional, dedicată promovării Romanței, a Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște și a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”!

Mulțumim partenerilor media tradiționali: TVR, Radio România, Revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR, Compania TeleRadio Moldova, UZPR, cotidianul „Ultima oră”, Radio ProDiaspora, cotidianul „Jurnal de Dâmbovița”.

 

Romanța ne unește!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page