top of page

Întâlniri virtuale de excepție la Muzeul „Casa Romanței”




Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a fost, și la sfârșitul acestei săptămâni, gazda unor întâlniri virtuale de excepție, reunind elevi și profesori din Ucraina - de la Liceul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți (director adj. Ancuța Bâgu și director Ion Ignat) și Școala din Voloca (director Marin Guraliuk) și din România - de la Colegiul Pedagogic din Sighetu Marmației (prof. Măriuca Verdeș) și Școala „Coresi” din Târgoviște (director Georgeta Gogeanu și prof. Mihaela Bulgăre). Aceste vizite, parte a Programului Național Educațional „Tinerețea Romanței”, adâncesc legăturile culturale și educative între tinerii din România și din Diaspora, îmbogățindu-le cunoștințele despre romanță și patrimoniul cultural, stimulând dialogul și schimbul de idei între elevi, profesori și artiști, pentru înțelegerea și aprecierea valorilor de patrimoniu care ne definesc.

Prin parteneriatul statornic cu Radio ProDiaspora și cu susținerea unor prieteni ai Romanței, distinși laureați ai Festivalului Național „Crizantema de aur”, elevii au avut parte de oportunitatea de a explora, chiar și virtual, bogăția și frumusețea Romanței, gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, printre colecțiile impresionante ale Muzeului „Casa Romanței”. Tinerii au descoperit, astfel, manuscrise rare, partituri olografe, instrumente muzicale vechi și obiecte personale ale marilor artiști, toate oferind o perspectivă unică asupra istoriei și evoluției Romanței românești și a importanței acesteia pentru propășirea culturii naționale, promovarea limbii române literare și propagarea spiritului unionist în comunitățile românești de pretutindeni. Totodată, vizitele au fost presărate cu intervenții-surpriză din partea unor îndrăgiți artiști: Camelia Florescu, Giorgio Martin, Anca Bold Martin, Luminița Demianic și Alina Mavrodin Vasiliu.

 

Romanța ne unește!

 

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, își desfășoară activitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în colaborare cu Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.

 

 

Mesaje de suflet din partea participanților:

 

Măriuca Verdeș (Sighetu Marmației): Din păcate, elevii nu prea știau de romanță. Le face, însă, plăcere să o descopere și să afle că există un muzeu a Romanței. Este de apreciat această variantă, online, de a ajunge la copii și de a promova această informație. Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște cred că poate fi luat drept model de toate muzeele din țară. Este o variantă de a ține ușile deschise pe tot timpul anului. Felicitări încă o dată!

 

Giorgio Martin (Germania): Sunt atât de fericit că acești oameni minunați din Moldova, din Ucraina, din toată România sunt alături de noi și mai ales alături de Muzeul Romanței. Dragilor, îmi doresc din suflet să ajung să vă cânt sau să veniți la Târgoviște să ne auziți cântând. Eu vă mulțumesc că ați intrat in vizita online și sunt fericit că ușor, ușor depășim cu mult granițele României și încercăm să intrăm și în Diaspora și să ajungem peste tot unde sunt români și, mai ales, acolo unde sunt cei care iubesc romanța. Vă iubesc din suflet și sunt bucuros că sunteți acum cu Alina și cu minunatul Andrei în Muzeul Casa Romanței. Romanța ne unește!

 

Anca Bold Martin (Qatar): Salut pe toată lumea cu toată dragostea. Atât de multă plăcere mi-a făcut să cânt împreună cu soțul meu pe scenă, iar de atunci Romanța a rămas în preocupările mele, cum pot să fac mai bine să promovez, ca lumea să audă, să asculte, să se bucure, pentru că e o bucurie nemaipomenită să asculți și să intri în atmosfera romanței. Mulțumesc mult!

 

Camelia Florescu (Radio ProDiaspora): Mă bucur foarte mult că am reușit un pic să mă loghez pentru că astfel de vizite online sunt extraordinare, în beneficiul copiilor care intră virtual, cu pași timizi, în Muzeul „Casa Romanței”. Mă bucur mult să fiu alături de voi toți. Vă încurajez să veniți, când se va putea, să vedeți muzeul și în realitate. Și vreau să vă salut cu eleva mea, cu Carmen, suntem la ora de muzică astăzi și vă salutăm cu toții de aici, de la București. Și sunt foarte fericită de câte ori reușesc să intru online și să-i salut pe copii și pe toți cei care vizitează Muzeul „Casa Romanței”.

 

Mihaela Bulgăre (prof. Târgoviște):

Vă mulțumim pentru oportunitatea de a fi din nou alături de dumneavoastră, pentru dăruirea pe care o simțim cu toții din partea dumneavoastră față de acest gen muzical care aparține sufletului românesc, născut din doine, balade și tradițiile românești!

 

Luminița Demianic (Cernăuți):

Vrem să vă mulțumim foarte mult pentru vizitele acestea online, fiindcă romanța e un gen muzical mai puțin cunoscut de copii și, datorită dumneavoastră, copiii descoperă frumusețea și farmecul romanței. Noi, la rândul nostru, vom încerca să introducem în repertoriu corului romanțe cât mai multe. Vă mulțumim din suflet!

 

 

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page