top of page

Ziua Unirii la Muzeul „Casa Romanței”




Romanța (re)unește români de pretutindeni în Cetatea istorică a Târgoviștei

Ziua Unirii la Muzeul „Casa Romanței”


Spiritul unionist al romanței românești va fi celebrat și în acest an la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște printr-un program inedit de vizite online, realizat în perioada 22-24 ianuarie a.c. Evenimentul face parte din Programul Național „Tinerețea Romanței”, inițiat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” și a fost lansat oficial in acest an cu ocazia Zilei Culturii Naționale, fiind dedicat promovării Romanței cu precădere în rândul tinerilor, precum și spre bucuria românilor melomani de pretutindeni. Grupuri din România și din Diaspora vor putea intra, virtual, în atmosfera de poveste a unicului muzeu din lume dedicat Romanței românești. Vizitatorii de toate vârstele și din orice colț al lumii vor avea prilejul de a cunoaște pagini memorabile din istoria seculară a Romanței românești, bine documentate și reflectate în saloanele elegante ale Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște.


Programul vizitelor online se bucură deja de mare succes în rândul vizitatorilor români din România și din Diaspora, mesajele acestora confirmând din plin impactul binevenit și emoționant pe care îl are acest program național de promovare a Romanței.


Vă așteptăm să vizitați, inclusiv prin vizite online, Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România. Muzeul „Casa Romanței“ se află în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească“ din Târgoviște, in subordinea Consiliului Județean Dâmbovița: https://booktes.com/bilet/viziteaza-muzeul-casa-romantei


Programul Național „Tinerețea Romanței” se va desfășura și în anul 2022 sub patronajul Comisiei Naționale al României pentru UNESCO și al Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, fiind dedicat în mod deosebit promovării Romanței în rândul tinerilor și, desigur, promovării Muzeului „Casa Romanței” – unic în lume – care a devenit o ambasadă a culturii la Târgoviște, Cetate a Romanței și a Festivalului Național „Crizantema de aur”, eveniment muzical desfășurat neîntrerupt începând din anul 1968.


Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște

onorează spiritul unionist al Romanței românești


Documente inedite despre vestiți lăutari români, culegători ai cântecului de lume și ai romanțului din secolul al XVIII-lea, dar și despre iluștri poeți și compozitori români, uniți prin romanță de două secole, galerii impresionante de fotografii, autografe și manuscrise celebre, obiecte personale ale unor mari interpreți și creatori de romanță, mărturii valoroase ale unor celebrități ale scenelor muzicale românești și internaționale implicate în promovarea Romanței, instrumente muzicale străvechi, alături de ținute de concert purtate de mari artiști pe scena Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, aparate istorice de radio și de televiziune, precum și o impresionantă galerie de partituri originale rare, a căror vechime confirmă valoarea de patrimoniu a acestui gen muzical istoric, iată doar câteva dintre punctele de mare atracție ale Muzeului „Casa Romanței“ din Târgoviște.


Romanța este cea care a unit, dintru începuturile ei, poezia și muzica românească, fiind o expresie a sufletului românesc, a dorului, a dragostei, a valorilor spirituale prezente prin romanță în familia românească. Romanța este cea care a onorat și promovat limba română literară și a contribuit esențial la promovarea spiritului unionist în România. Muzeul „Casa Romanței” are, în acest context, o secțiune specială dedicată Romanței Imnului Național, cu documente istorice și partituri rare care atestă faptul că, în anul 1848, cântecul „Deșteaptă-te, române!”, lansat de Andrei Mureșanu pe versurile poemului său, „Un răsunet”, care avea să devină Imnul Național al României, are linia melodică a vechii romanțe „Din sânul maicei mele”, compusă de Anton Pann în 1832, pe versurile poetului târgoviștean Grigore Alexandrescu.


Notă : Reamintim că Programul Național „Tinerețea Romanței” va cuprinde și în acest an secțiunile „Ateliere de Romanță” și Concerte „Tinerețea Romanței”, realizate în colaborare cu instituții muzicale prestigioase, cu licee și facultăți de muzică, cu alte instituții interesate în salvgardarea Romanței - gen muzical de patrimoniu al culturii naționale - pe care dorim să reușim împreună să îl înscriem în Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.



Parteneri media tradiționali: TVR, Radio România, Revista „Actualitatea muzicală a UCMR”, Compania Teleradio Moldova și Radio ProDiaspora.


Romanța ne unește!


Director artistic,

Alina Mavrodin Vasiliu

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page