În Cetatea Romanței – Târgoviște, uniți în cuget și-n simțiri, Ziua Unirii la Muzeul „Casa Romanței”
Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a fost, timp de trei zile, 22-24 ianuarie a.c., gazdă primitoare pentru vizitatori din multe zone ale României din Republica Moldova și din Diaspora. Peste 500 de elevi și profesori, alături de personalități culturale, au participat în aceste zile, prin vizite online și fizice, la Programul Național Educațional „Tinerețea Romanței”, prin care organizatorii evenimentului au celebrat Ziua Unirii. Programul educațional se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, beneficiind și de susținerea Fundației „Henry Mălineanu”, precum și de parteneriatul postului Radio ProDiaspora. Împlinirea a 165 de ani de la înfăptuirea acestui ideal național a prilejuit evocarea rolului unionist de excepție al Romanței românești, gen muzical de patrimoniu dedicat exclusiv promovării poeziei românești și a limbii române literare, liant spiritual între românii de pretutindeni și păstrător al tradițiilor și valorilor identitare ale poporului român, de-a lungul câtorva secole. Astfel de informații, și încă multe altele, prezentate remarcabil de muzeograful Andrei Vasiliu, doctor în istorie, cofondator al Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște, au fost primite cu foarte mare interes de participanții la această suită impresionantă de vizite organizate de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, în colaborare cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, în structura căruia funcționează unicul muzeu din lume dedicat istoriei romanței și a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”. Muzeul a fost fondat și realizat, în anul 2017, de jurnalistul Teodor Vasiliu, doctor în istorie și autor al monografiei „Istoria Crizantemei de Aur”. Inițiatoarea acestor programe educaționale, dedicate promovării romanței românești în rândul tinerilor români de pretutindeni, este chiar directoarea artistică a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, îndrăgita interpretă Alina Mavrodin Vasiliu, artistă dedicată cu însuflețire promovării și protejării acestui gen muzical de patrimoniu al culturii naționale și salvgardării acestuia prin introducerea binemeritată și neîntârziată, sperăm, în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. Vizitele s-au bucurat și de participarea a numeroase personalități din țară și din Diaspora, ale căror mesaje emoționante exprimă respectul pentru romanța românească și sunt garanția unor frumoase colaborări pentru viitor, în spiritul salutului atât de drag al crizantemiștilor: „Romanța ne unește!”.
Instituții, organizații și personalități prezente în vizite
Timp de trei zile, 22-24 ianuarie a.c., au intrat rând pe rând, într-o impresionantă suită de vizite online și fizice, următoarele grupuri și personalități din România, Republica Moldova și Diaspora:
*Republica Moldova: Liceul Teoretic „I.L. Caragiale” din Orhei; Corul de copii „Armonia”, profesor Anghelina Usatîi; Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, clasa de canto profesor Veronica Roșca; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Sângerei, profesor director Nicolae Melinte; Liceul „Olimp” din Sângerei, profesor director Ludmila Șișcanu și profesor Lilia Scurtu, șef adjunct Direcția Educație Sângerei, cu implicarea Consulatului General al României la Bălți, a dl. consul Mihai Tican, gerant interimar al Consulatului;
*România: Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, prof. Mihaela Târcoveanu, prof. Oana Gîrbea și prof. Ecaterina Aghiorghiesei-Olteanu; Școala generală „Vasile Goldiș” din Alba Iulia, profesor Maria Pau; Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, profesor Georgeta Plută; Școala Smart din Ciugud, județul Alba, profesor director Maria Teodora Simion; Liceul Tehnologic Nr. 1 din Luduș, profesor Carmen Doboș; Liceul de artă Ion Vidu” din Timișoara, profesor Roxana Obesterescu; Școala „Coresi” din Târgoviște, profesor director Georgeta Gogeanu și profesor Monica Constantinescu; Liceul Teoretic „Petru Cercel” din Târgoviște, profesor Cristina Sârbu și profesor Călin Alexandru; Liceul Tehnologic „Spiru Haret” Târgoviște, prof. Denisa Georgiana și prof. Bogdan Hrestic; Școala gimnazială Crevedia, județul Dâmbovița, profesor Adrian Enache.
Din Germania au participat la vizitele online câteva personalități implicate în viața spirituală cultural-artistică a comunităților românești din Düsseldorf, Pfalz, Konstanz, Baden, Württemberg, Bruchsal, Karlsruhe, ale căror nume le veți regăsi în mesajele pe care le publicăm aici. Programul Național Educațional „Tinerețea Romanței”, desfășurat prin vizite fizice și online la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, are și susținerea unor laureați ai Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” crizantemiști entuziaști care oferă bilete cadou în mod special pentru elevii și studenții din Basarabia și Bucovina: Camelia Florescu, Gabriela Raucă (realizatoare de emisiuni la Radio ProDiaspora), Nicoleta Vasile, Bogdan Hrestic, Cristina Beldean-Moșuțan, Liliana Feher, Ana Maria Racu, Marius Bălan, Ionuț Boancheș, Florian Popa, Sorin Lupu, Anca Bold Martin și Giorgio Martin. Remarcabilă este și susținerea constantă a Fundației „Henry Mălineanu”, a dlui. Mălin Mălineanu, pentru toate evenimentele educaționale și artistice desfășurate la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, pentru celebrarea creației ilustrului compozitor Henry Mălineanu și a celorlalți corifei ai romanței românești.
Mesaje emoționante de Ziua Unirii la „Casa Romanței”:
La mulți ani, România, din India! La mulți ani, români din toate colțurile lumii! În numele Federației Mondiale a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în numele Federației Europene și a Federației Naționale, să deschidem brațele larg într-o horă a cuvântului bun, corect și frumos, spre bucuria că suntem uniți. Și pentru că Romanța ne ocrotește și ne unește:
„Măi muntene, măi vecine,
Vino să te prinzi cu mine
Și la viață cu unire
Și la moarte cu-nfrățire!”
Daniela Popescu - Vicepreședinta Federației Mondiale a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO și Președinta Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO
Salutăm inițiativa Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște de a marca astfel Unirea Principatelor Române, moment crucial al istoriei naționale și un act ce a marcat decisiv procesul de unificare națională și modernizare a societății românești, posibil prin voința neabătută și solidaritatea la nivel național, în ciuda contextului politic complex de la acel moment, mai ales la nivel internațional. Suntem mândri de cooperarea de durată pe care o avem cu Muzeul „Casa Romanței”, care tinde să devină deja o tradiție a prezentării, pentru elevii din dreapta Prutului, a tezaurului găzduit la Târgoviște – documente istorice inedite, partituri și manuscrise celebre, instrumente vechi, vestimentații elegante de concert și obiecte din arhivele unor mari artiști au fost prezentate în saloanele vocilor de aur, ale corifeilor romanței, ale iluștrilor compozitori, ale poeților români, ale actorilor, ale dirijorilor și ale muzicologilor care au slujit romanța, mulți dintre aceștia fiind originari din Basarabia.
Mihai Tican, gerant interimar al Consulatului General al României la Bălți
Vizita la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, organizată în data de 24 ianuarie 2024, a oferit oportunitatea a 100 de elevi din raionul Sîngerei, virtual, să cunoască istoria unicului Muzeu din lume dedicat Romanței românești. Elevii au fost impresionați, magnetizați de frumusețea, eleganța acestei bijuterii culturale. Pentru cadrele didactice a fost o activitate de suflet. Mulțumim organizatorilor pentru această experiență remarcabilă, am descoperit bogăția culturală pe care o adăpostește muzeul, suntem recunoscători pentru conversațiile interesante și pentru atmosfera plină de entuziasm pe care am simțit-o în timpul acestei activități.
Lilia Scurtu, șef adj Direcția Educație, Raionul Sîngerei, Rep. Moldova
Este o bucurie mare să mă aflu în mijlocul acestor invitați cu ocazia acestui eveniment deosebit. Se împlinește un vis, cumva și personal, de a fi un pic mai aproape de romanță. Sunt ploieștean, am crescut cu romanța, iar aici în Karlsruhe, alături de soția mea, conducem o asociație românească, Uniunea Româno-Germană din Baden-Württemberg. Ne-am dedicat timp și ne dedicăm în continuare inclusiv activităților culturale. Iar romanța face parte din prioritățile noastre. Sperăm anul acesta, poate chiar împreună cu dumneavoastră, să aducem romanța mai aproape de românii care trăiesc aici. (...) Sunt foarte emoționat. În primul și în primul rând, felicitări, felicitări, felicitări. Felicitări domnului Teodor Vasiliu pentru că a realizat acest proiect, s-a concretizat în ceva ce probabil va rămâne moștenire românilor, acest muzeu al romanței. Felicitări prezentării pe care a făcut-o colegul dumneavoastră, foarte frumos, Andrei Vasiliu. Când se propune un tur virtual al unui muzeu sau locații, te pierzi în imagini, preferi varianta pe viu. Domnul Andrei Vasiliu a reușit astăzi, prin felul în care a povestit, a prezentat și prin voce, ne-a introdus în atmosfera reală a muzeului. Vă felicit pentru acest tur care e o combinație între virtual și real. Foarte frumos! Apoi pe dumneavoastră, doamnă Alina Mavrodin, vă felicit pentru că animați tot ce înseamnă muzică cultă, muzică bună, emisiuni deosebite. Sunt și eu, prin mama mea, unul din fanii dumneavoastră. M-am bucurat să o aud și pe doamna Elise Stan. Vom căuta să introducem în repertoriul tinerilor copii, tinerilor adolescenți care studiază și interpretează muzică ușoară și populară și acest gen de muzică extraordinar, romanța.
Cristian Breiller-Popescu, Karlsruhe, Germania
Romanța ne unește, a dovedit-o de-a lungul anilor. Vă îmbrățișez pe toți și înainte de a transmite orice fel de mesaj, nu mă pot abține să nu-l felicit din nou pe domnul Andrei Vasiliu. Cu certitudine, vizitatorii online de astăzi vor dori să vină personal și să cunoască acolo pe viu tot ce este în muzeul dumneavoastră, în Muzeul Romanței din Târgoviște. Eu am spus-o în repetate rânduri și susțin încă o dată. Asta e, cu adevărat, nu doar o pasiune răsfrântă asupra romanței, ci este o muncă de Sisif. Faptul că reușiți să faceți cunoscute aceste lucruri pe care oamenii nu ar fi avut de unde să le afle, pentru tot ceea ce faceți, pentru că iată, v-ați dăruit viața unui țel nobil și vă doresc din toată inima să reușiți să vă puneți în fapte, în realitate, toate visurile legate de intrarea romanței - eu sunt convinsă că merită să se întâmple lucrul acesta - pe lista patrimoniului imaterial universal UNESCO. Un gând pentru toți cei care ne urmăresc este același, să știți că da, e adevărat că se numește Unirea Mică, cea din 24 ianuarie, pentru că a fost înfăptuită doar între Moldova și Țara Românească, dar a fost un pas important în istoria noastră a românilor și nu este un lucru puțin cel pe care l-au realizat atunci românii în anul 1859. Am fost acolo la dumneavoastră, la muzeu și știu că sunt lucruri minunate pe care aveți a le dezvălui celor care participă la această transmisiune în direct.
Elise Stan - etnomuzicolog, realizator de emisiuni TV
ROMANȚA este VIE, este iubită și respectată de tineri, care înțeleg importanța acestui gen muzical de patrimoniu ,gen al rădăcinilor noastre românești. Iubim romanța, o studiem și o promovăm, fiindcă face parte din ADN-ul nostru, ne împlinește, ne educă in spiritul calității și respectului față de patrie, față de cultura românească adevărată prin muzică și poezie iar aceste extraordinare vizite la Muzeul Casa Romanței din Târgoviște, prin minunata prezentare a d-lui Andrei Vasiliu vin să întărească toate aceste simțiri! Vă mulțumim d-na Alina Mavrodin Vasiliu pentru că ne uniți prin ROMANȚĂ si mulțumim d-lui Teodor Vasiliu pentru înființarea acestui muzeu unic!!!
Romanța ne unește!
Georgeta Plută – interpretă de romanțe, prof. de canto Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba-Iulia
Am participat cu tot sufletul la vizită, am ascultat din nou cu interes informațiile valoroase transmise într-un mod profesionist de către domnul Andrei Vasiliu. M-au impresionat într-un mod aparte momentele de la începutul vizitei când ați făcut prezentarea tuturor participanților. Am simțit o emoție puternică și un sentiment de bucurie, de patriotism, m-am simțit mândră ca sunt româncă, că aveam posibilitatea să fiu ,,împreună" cu oameni care iubesc, trăiesc și simt românește dar, pe care i-a UNIT în mod special iubirea față de ROMANȚĂ- cântecul sufletelor sincere, sensibile și educate. Felicitări doamnei Elise Stan pentru mesajul transmis in timpul vizitei si felicitări binemeritate transmit și dnei Alina Mavrodin Vasiliu pentru căldura cu care reușește să comunice, să transmită informații și să ,,picure “în sufletele tuturor credința și iubirea despre și pentru Romanța românească. Mulțumesc încă o dată pentru tot !
Romanța ne unește!
Cristina Beldean Mosuțan - interpretă de romanțe, prof. de educație muzicală, Dej, jud. Cluj
Mulțumim dnei Alina Mavrodin Vasiliu, Director Artistic al Festivalului-Concurs „Crizantema de Aur” și dnei Georgeta Plută pentru că au făcut posibilă această vizită online memorabilă la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, plină de emoții și rafinament! A fost prezent și Corul de copii „Armonia” al Instituției Publice Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei, care la finalul vizitei a venit cu o surpriză muzicală, interpretând romanța: „Ciobănaș cu trei sute de oi”. Romanța ne unește!
Anghelina Usatîi, interpretă de romanțe, profesoară la Liceul Teoretic „I.L.Caragiale”, Orhei, Rep. Moldova
Am vizitat de mai multe ori muzeul Casa Romanței din Târgoviște și am rămas surprins de bogăția culturală a acestuia, reușind să învăț multe lucruri despre romanța românească și istoria ei. Am descoperit Romanța la orele de canto auxiliar si cred că este cel mai frumos stil muzical românesc, creând diferite stări sufletești de care te bucuri întotdeauna.
Camara Antonie, cls a IX-a, Liceul de arte Regina Maria, Alba Iulia
Am fost fericită să pot vizita Muzeul Casa Romanței din Târgoviște. Îmi exprim admirația pentru exponatele prezentate care prezintă istoria evoluției Romanței și care ne fac să retrăim clipe de neuitat. Felicitări!
prof. Ana Nicoleta Schiau, Școala Smart Ciugud
Mă numesc Mihaela, am 15 ani și învăț în Instituția Publică ,,Ion Luca Caragiale" din orașul Orhei, Republica Moldova. Participând în cadrul excursiei virtuale la Muzeul de Romanțe din Târgoviște am fost profund impresionată de activitatea marilor personalități române în viața muzicală. Am fost captivată de lucrările dulci, dar și de instrumentele muzicale care aparțin marilor muzicieni și de multitudinea evenimentelor dedicate Romanței atât în România, cât și în Republica Moldova. Domnul muzeograf cu multă atenție ne-a povestit despre oamenii de cultură care au compus, au creat și care au interpretat Romanțe. Dumnealui fredonase unele dintre cele mai cunoscute lucrări. La sfârșitul excursiei alături de doamna dirijor Anghelina Usatîi, conducătoare corului de copii „Armonia” din instituție am interpretat cu vocea Romanța „Ciobănaș cu trei sute de oi”. În final pot spune că mi-aș dori să vizitez Muzeul în realitate. Mulțumesc!
Vizita virtuală propusă elevilor, cu siguranță a lărgit orizontul cultural și a stimulat curiozitatea de a vizita in format fizic acest muzeu. Pentru elevii pasionați de muzică, această activitate, a completat cunoștințele din domeniu. Vă mulțumim pentru atmosfera creată.
Marandiu Magdalena, director-adjunct pe educație în Liceul Teoretic „I.L.Caragiale” din Orhei, Rep. Moldova!
Elevii Școlii Gimnaziale "Coresi" din Târgoviște (clasa a VI-a B) au fost impresionați de prezentarea online realizată la Muzeul Casa Romanței din Târgoviște cu ocazia sarbătoririi evenimentului istoric, Mica Unire;
• Am fost emoționați și surprinși plăcut când a fost fredonat cântecul „Ciobănaș cu trei sute de oi” de către elevii unei clase din Bucovina.
• Activitatea a fost interesantă pentru că a unit români de pretutindeni din punct de vedere istoric (Ziua Micii Uniri) și sufletește (romanța, poezie lirică sentimentală).
prof. Monica Constantinescu, Școala Coresi Târgoviște, prof. Constantinescu și elevi
Mulțumim frumos pentru toată această activitate! A fost foarte frumoasă și interesantă. Toți elevii au descoperit acest gen muzical. Sincer, nu îl cunoșteau. A fost o revelație pentru mulți.
Prof. de istorie Adrian Enache din Crevedia
A fost într-adevăr o mare bucurie sa vezi cum își menține un oraș istoria. Muzeul "Casa Romanței" este o dovadă a iubirii pentru celebrul gen muzical, acel gen muzical cu care am crescut. A fost o oportunitate pentru noi să le transmitem și elevilor istoria romanței și să ia cunoștință cu unele dintre marile nume ale romanței, să asculte romanțele și să vadă pasiunea persoanelor care fac posibilă păstrării identității noastre. Sper sa revenim și în format fizic. Vă mulțumim! Și bineînțeles: "Romanța ne unește!".
prof. Cristina Sîrbu – Liceul Teoretic „Petru Cercel” din Târgoviște
Vizita a fost o încântare pentru noi, cadrele didactice, dar și pentru elevii noștri, care nu știau istoria romanței. Chiar dacă a fost virtual, Andrei Vasiliu a reușit să ne facă un tur minunat, să ni-i prezinte pe mai marii noștri romancieri de-a lungul timpului. De asemenea, elevii au aflat de Festivalul „Crizantema de Aur”.
prof. Călin Alexandra, Liceul Teoretic „Petru Cercel” Târgoviște
Vizita la Muzeul Romanţei a fost o adevărată pagină de istorie a muzicii. Este prima dată când avem ocazia să vizităm acest muzeu, care ne-a surprins plăcut, fiind o oră de cultură generală muzicală pentru elevi. Ne-am reamintit, cu emoţie, pagini din istoria culturii naţionale, nume şi imagini de o mare încărcătură emoţională şi am fost martorii unui frumos dialog între generaţii.
prof. Oana Gîrbea, Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț
Vizita la Muzeul Romanței a avut parfum de crizanteme! A fost o evadare în trecut,o șansă de a descoperi artiști de aur și un gen muzical inspirațional.
prof. Ecaterina Aghiorghiesei-Olteanu, Piatra-Neamț
Romanța: o lume nemuritoare a României, cu dorurile și trăirile ei cele mai profunde... așa cum numai sufletul nostru poate să vibreze! Aceasta am redescoperit în adâncuri, vizitând Casa Romanței din Târgoviște și ne simțim mai bogați. Mulțumim pentru istoria adunată cu atâta dăruire în acest loc!
Camelia și Florin Țârlea, Germania, orașul Karlsruhe
Este foarte frumos tot ceea ce se întâmplă la Târgoviște. Prin intermediul acestei vizite virtuale am călătorit în timp, un timp al valorilor culturii românești, fiind purtați pe brațele sublime ale romanței, pe brațele dorului românesc!
Chetan Delia, clasa a 10-a, Liceul Tehnologic nr. 1 din Luduș
Această vizita inedită ne-a ajutat să vedem o altă latură a muzicii. Am fost captivată și plăcut surprinsă să aflu atâtea lucruri noi, iar istoria imnului României m-a impresionat foarte mult! Vă mulțumesc pentru aceasta șansă unică.
Gyorgy Roxana, elevă, Liceul Tehnologic nr. 1 din Luduș
Ca de fiecare dată “pășesc” cu emoție în acest ungher feeric, parcă adus dintr-o altă lume și anume „Casa Romanței” din Târgoviște! Cu ajutorul acestor vizite virtuale avem ocazia sa vedem, sa experimentam, chiar si din depărtare acesta comoara a poporului român, si anume, romanța nemuritoare! Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru cultura românească și ne bucurăm că am putut fi părtași la promovarea ei!
prof. Carmen Andreea Doboș, Liceul Tehnologic nr. 1 din Luduș
Pentru că omul este și minte și suflet, încercăm să oferim elevilor noștri contexte de învățare care să le cultive pe amândouă. Vizita virtuală într-un muzeu care a strâns laolaltă crâmpeie din sufletul nostru românesc într-o colecție unică dedicată romanței a fost un astfel de context. Am simțit pasiunea și dedicarea gazdelor noastre, dar și iubirea profundă pentru acest gen muzical. Am aflat informații inedite și am călătorit cu gândul și sufletul prin lumea plină de mister a romanței. Și pentru că "Romanța ne unește!", așa cum frumos spunea d-na Alina Mavrodin, am avut prilejul să întâlnim elevi și dascăli din mai multe regiuni ale țării în preajma unui moment special pentru poporul român: Mica Unire. Mulțumim pentru oportunitatea de a învăța și de a ne reaminti de unicitatea culturii române!
prof. Georgeta Gogeanu, directoare a Școlii „Coresi” din Târgoviște
Dorim să vă felicităm pentru tot ceea ce faceți, ne-ați transmis bucurii multe, am trăit momente frumoase prin prezentarea pe care ne-ați făcut-o, la Muzeul „Casa Romanței”, în special prin exemple practice, pentru că ne dorim să ascultăm și muzică de calitate, muzică ce intră la sufletul nostru. Ați spus atât de frumos la început, romanța este doina orășeanului. Adică este ceva care ne înalță. Și mai cu seamă, cântarea noastră bisericească, de fapt, este ceva sacru. Și romanța devine ceva sacru în momentul când interpretăm și totul ceea ce facem cu inima, ne înalță și ne face să fim mai buni. Dumneavoastră, dna. Alina Mavrodin Vasiliu, spuneți la moment dat că tot ceea ce ați realizat, ați realizat cu ajutorul Maicii Domnului. Maica Domnului care străjuiește și muntele Athos și Maica Domnului care străjuiește România și toată lumea. Și cred că fiecare putem să facem ceva la locul nostru și noi vă felicităm pentru ceea ce faceți dumneavoastră în țară și ne transmiteți numai bucurii și vom ține contact cu mare drag să ne reîntâlnim și live, și virtual, cum ne ajută Dumnezeu. Vă dorim numai bine. Sănătate multe! Doamne ajută!
Preot Ionel Nemeș, Parohia din Konstanz, Germania
Dacă-mi permiteți vreau să salut această inițiativă lăudabilă a Muzeului Casa Romanței și a celei pe care eu o denumesc tot timpul pasărea măiastră a Romanței, Alina Mavrădin Vasiliu. Te felicit Andrei pentru minunația pe care o prezinti pentru că știu despre ce este vorba este prut la mulți ani și sunt tare bucuros că la București astăzi se fac niște manifestări care includ frații noștri basarabeni și acesta este extraordinar de deosebit, având în vedere că la momentul unirii mici, teritoriul pe care dumneavoastră trăiți era sub ocupație rusească. Știm foarte bine acest lucru, dar noi ne dorim, eu cred că mai sunt foarte mulți oameni pe lângă noi care își doresc unirea cu Basarabia. Noi ne-am unit prin muzică, prin romanță.
Marius Bălan, laureat Festivalul Național „Crizantema de aur”, actor Teatrul „Davila” din Pitești
Mă bucur să revăd Muzeul Casa Romanței. L-am mai văzut și e o bucurie nespusă. Prezentarea e absolut adorabilă, excepțională, atât de explicită. Vă felicit din toată inima pentru tot ceea ce faceți, pentru menținerea acestui gen muzical frumos care trebuie să dăinuim și vă felicit pentru toate proiectele dumneavoastră minunate, pentru Festivalul „Crizantema de Aur” pe care îl urmăresc cu mare interes în fiecare an și pentru mesajele de suflet și tot ceea ce dvs. aveți să ne puneți nouă, așa, cu inima pe tavă. Vă admir și vă prețuiesc!
Roxana Obesterescu, prof. de canto, Liceul de Arte „Ion Vidu” din Timișoara
Ascult cu pasiune, de fiecare dată, prezentarea făcută de Andrei Vasiliu muzeului romanței de la Târgoviște. Devin, nu numai curios, ci și dependent de calmul, de liniștea frazei, de tonul plăcut și cald, de iscusința și priceperea de a ajunge la finul și meticulosul DETALIU, ce stârnește atât de aprins, în fiecare dintre noi, curiozitatea. Mulțumim Andrei Vasiliu încă odată pentru răsfățul oferit, pentru că ne-ai pus în legătură cu românii noștri dragi din Moldova, din Germania, din Austria, din Qatar.... Sunt surprins cum ni se alătură de fiecare dată oameni frumoși ce iubesc romanța. Tot cu această prezentare, repet, admirabilă a muzeului și istoriei romanței, am aflat de Asociația Românilor de la Karlsruhe. Iubim toți Romanța și uite cum ea ne unește și ne aduce aproape, unul lângă altul, din toate colțurile lumii. Nu este o întâmplare și nici o coincidență, ci modul lui Dumnezeu de a ne uni în jurul ROMANȚEI.
Giorgio Martin - interpret de romanțe, Karlsruhe, Germania
Muzeul Casa Romanței și-a deschis larg porțile, așa cum se întâmplă de fiecare dată, cinstind Ziua Unirii Principatelor Române, o sărbătoare ce a prilejuit manifestări deosebite, atât în țară cât și în afara granițelor ei, în comunitățile românești de pretutindeni.
Am avut deosebita bucurie să particip și cu această ocazie la o vizită virtuală în acest lăcaș de cultură din Cetatea Târgoviștei, dar cea mai mare mulțumire sufletească mi-a prilejuit-o faptul, că un număr de aproape 90 de elevi, trei clase de la Colegiul Național Calistrat Hogaș, din Piatra Neamț, au dat curs invitației mele, fiind prezenți la această vizită virtuală, împreună cu doamnele: prof. Mihaela Cătălina Tărcăoanu, prof. Aghiorghiesei-Olteanu Ecaterina, prof. Gîrbea Oana, prof. Olariu Carmen-Petronela. Făcând parte din Programul Național Educațional „Tinerețea Romanței”, inițiat de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, aceste vizite au menirea de a promova romanța în rândul copiilor și tinerilor și, din acest motiv, participarea invitaților mei la această manifestare culturală mi-a împlinit și mai mult dorința de a promova, atât cât îmi stă în putință, valorile noastre naționale. Prezența mea în Casa Romanței, chiar și de la depărtare, îmi umple sufletul de căldură, bucurie și mândrie națională, dar și ochii de lacrimi. Acest muzeu nu este doar un loc, o adresă, un obiectiv turistic, este un „ACASĂ” pentru toți iubitorii de poezie, muzică, tradiție și valori autentice și, cu atât mai mult, mândria mea este accentuată, știind că printre exponatele de mare valoare se află și cele două create de mine și oferite cu mult drag și prețuire (n.n. macheta muzeului și Crizantema aurită, opere de artă din turta dulce și marțipan). Și de această dată, am avut marea plăcere să urmărim superba prezentare pe care talentatul muzeograf Andrei Vasiliu ne-a oferit-o cu multă competență și căldură, așa cum ne-a obișnuit deja, lăsându-ne să pătrundem în sufletul lăcașului de cultură, unic de acest fel. Mulțumesc și pe această cale familiei Vasiliu, Alina Mavrodin Vasiliu, Teodor Vasiliu și Andrei Vasiliu, pentru întreaga activitate pusă în slujba frumosului, a valorilor autentice, a tradițiilor noastre și pentru programele de promovare a romanței românești, programe inițiate și realizate cu atâta dăruire! Radio ProDiaspora, postul la care am onoarea să fiu redactor, susține și promovează romanța cu orice ocazie, în emisiunile difuzate, iar eu contribui cu ceea ce îmi stă în putință la această activitate. Romanța ne unește!
Gabriela Raucă, Viena, redactor - Radio ProDiaspora, redactor - Revista Eminesciana
Preluare din cotidianul „Jurnal de Dâmbovița”
Comentarios