top of page

Festivități internaționale la Casa Romanței din Târgoviște, cu peste 60 participanți din 12 țări

*Evenimentele au marcat finalul celui de-al III-lea Congres Intermediar al Federației Europene și Nord-Americane a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO (EFUCA), intitulat “Patrimoniul Cultural European – O invitație la dialog și colaborare” și al celei de-a X-a ediții a Conferinței Internaționale „Tineretul și muzeele”

*La “Casa Romanței”, cei peste 60 de invitați au lansat și semnat, la inițiativa d-nei dr. Daniela Popescu - Președintele EFUCA - un Apel către forurile din România care au competențe în salvgardarea patrimoniului cultural imaterial și care pot decide cu privire la introducerea Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității




ANDREI VASILIU

“Casa Romanței” din Târgoviște a găzduit și co-organizat, sâmbătă, 30 iunie 2018, festivitățile internaționale de final ale celui de-al III-lea Congres Intermediar al Federației Europene și Nord-Americane a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO (EFUCA), intitulat “Patrimoniul Cultural European – O invitație la dialog și colaborare” și ale celei de-a X-a ediții a Conferinței Internaționale „Tineretul și muzeele”. Aceste două evenimente de mare însemnătate pentru patrimoniul cultural național și pentru patrimoniul cultural material și imaterial UNESCO s-au desfășurat în România în perioada 28 iunie - 1 iulie 2018, în organizarea EFUCA sub patronajul oferit de Comisia Naţională a României pentru UNESCO. Festivitățile de final au fost organizate de Centrul Cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanței” Târgoviște, împreună cu EFUCA, în cadrul programului “Casa Romanței - ambasadă a culturii la Târgoviște”. Astfel, sâmbătă, cei peste 60 de participanți din 12 țări, au vizitat Casa Romanței din Târgoviște și au aflat foarte multe informații despre acest spațiu muzeal unic în România, aflat sub patronajul EFUCA și dedicat salvgardării Romanței - gen muzical de patrimoniu al culturii naționale a României și promovării Festivalului Național de Romanțe Crizantema de aur - ajuns în acest an la cea de-a 51-a ediție, sub patronajul CNR UNESCO și sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural (#EYCH). Totodată, invitații au aflat date despre patrimoniul istoric, cultural și spiritual din Târgoviște și din județul Dâmbovița, precum și despre instituțiile care le promovează și le protejează, contribuind la propășirea inestimabilei moșteniri a valorilor civilizației românești. Au fost prezenți la eveniment, adresând mesaje de întâmpinare, reprezentanți ai autorităților locale și județene, dintre care îi amintim - mulțumindu-le foarte mult și pe această cale -pe: dl. jr.dr. Ivan Vasile Ivanoff - secretarul județului Dâmbovița, dl. prof.univ.dr. Constantin Pehoiu - președintele Senatului Universității Valahia din Târgoviște, pc. pr. Marian Robert Puiescu, din partea Arhiepiscopiei Târgoviștei, cu binecuvântarea și mesajul de susținere din partea IPS Părinte Mitropolit dr. Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, mesaj pe care îl redăm alăturat acestui articol.


_DSC0909

Apel lansat pentru introducerea Romanței în patrimoniul cultural imaterial UNESCO


După prezentarea Casei Romanței, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanței” din Târgoviște, d-na Alina Mavrodin Vasiliu, a susținut un foarte emoționant recital de romanțe, șansonete și fado-uri, fiind răsplătită cu ropote de aplauze în picioare. Tot la “Casa Romanței” invitații au lansat, la inițiativa d-nei dr. Daniela Popescu - Președintele EFUCA - un Apel către forurile din România care au competențe în salvgardarea patrimoniului cultural imaterial și care pot decide cu privire la introducerea Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Documentul Apelului, foarte important pentru acest demers, a fost semnat de cei peste 60 de invitați. A urmat vizitarea unor repere spirituale și culturale de mare însemnătate pentru Cetatea Târgoviștei și pentru județul Dâmbovița: Curtea Domnească, Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, Mănăstirea Dealu și Mănăstirea Stelea împreună cu muzeele parohiale ale celor două așezăminte monahale, unde invitații au fost foarte bine primiți, fiind deosebit de încântați de aceste bijuterii ale patrimoniului dâmbovițean.






Featured Posts