top of page

Programul naţional de concerte „Romanţa ne uneşte” – dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri de


comunicat de presă

Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte a iniţiat PROGRAMUL NAŢIONAL DE CONCERTE „ROMANŢA NE UNEŞTE”, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, în cadrul căruia vor fi organizate concerte de romanţă în zone istorice ale ţării, pentru a celebra Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi Anul European al Patrimoniului Cultural.

Programul constă într-o serie de concerte de Romanţe, susţinute în mari oraşe din România şi din Republica Moldova, cu orchestre profesioniste, la care participă laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi interpreţi de romanţe din fiecare zonă istorică. Parteneri ai programului sunt instituţii muzicale profesioniste şi centre judeţene de cultură din România şi Republica Moldova.

Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă, 20 octombrie 2018, cu concertul extraordinar „Romanţa ne uneşte”, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în cadrul Galei Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, ediţia a 51-a.

Programul concertelor:

*Alba-Iulia - 28 octombrie 2018, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba-Iulia;

*Constanţa - 9 noiembrie 2018, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;

*Craiova - 25 noiembrie 2018, la Opera Română Craiova;

*Chişinău - 29 noiembrie 2018, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău.



Parteneriatele pentru anul 2018 pregătesc în continuare concerte la Bucureşti, Iaşi, Ploieşti, Braşov, precum şi în alte localităţi din România.

Totodată, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” a iniţiat, în anul 2018, programul „Casa Romanţei - ambasadă a culturii la Târgovişte”, aflat sub patronajul Federaţiei Europene a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor pentru UNESCO, program în cadrul căruia sunt organizate evenimente dedicate promovării ROMANŢEI ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale.

ROMANŢA este un gen muzical care se află în geneza Imnului Naţional al României şi care figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, (Bucureşti: CIMEC, 2009, p. 24). Numeroase instituţii prestigioase din România susţin demersul nostru de înscriere a ROMANŢEI ROMÂNEŞTI pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, la Comisia Naţională a României pentru UNESCO şi la Comisia Naţională a Moldovei pentru UNESCO.

Mulţumim Primăriei şi Consiliului Local Municipal Târgovişte, Teatrului Municipal „Tony Bulandra” Târgovişte, precum şi tuturor instituţiilor partenere pentru realizarea Programului Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte”, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi a Anului European al Patrimoniului Cultural.

Instituţii partenere: Opera Română Craiova, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba, Primăria Zlatna, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Opera Project Group Cluj, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Şi parteneriatele vor continua.

Sfârşitul comunicatului de presă


Notă: Pentru informaţii suplimentare, ataşăm o scurtă prezentare a Programului Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte”.



Programul Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte”

- Scurtă prezentare -

Programul Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte” este iniţiat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte şi se desfăşoară, ca eveniment asociat Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de aur”, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918. Concertele se desfăşoară în zone istorice ale României şi Republicii Moldova şi sunt susţinute de laureaţi ai Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de aur”, alături de mari artişti români în ale căror repertorii Romanţa ocupă un loc privilegiat.


Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte a fost înfiinţat cu scopul declarat de a promova Romanţa în ţară şi în străinătate, alături de alte valori ale patrimoniului naţional material şi imaterial. Totodată, şi-a propus să readucă în atenţia marelui public Romanţa - ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale, iniţiind demersurile oficiale la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi la Comisia Naţională a României pentru UNESCO pentru includerea Romanţei pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO. În acest context, Programul Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte” şi-a propus să unească marile spirite naţionale pentru susţinerea muzicii şi a poeziei româneşti care slujesc dragostea de ţară, de locurile natale, de valorile creştine, morale şi spirituale ale poporului român.


Programul Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte” este menit să trezească în conştiinţa publică respectul pentru valorile de patrimoniu ale culturii noastre naţionale, precum şi apartenenţa la un spaţiu cultural care a oferit constelaţiei mondiale a cântecului poetic una dintre cele mai strălucitoare stele: Romanţa. Acest gen muzical îi uneşte, de peste 170 de ani, pe românii din ţară şi de pretutindeni în jurul valorilor naţionale morale şi spirituale. Dorim să relevăm prin acest proiect că Romanţa a rezistat în competiţia cu alte genuri muzicale cu graţie şi gingăşie, într-o discreţie impusă de posturile TV şi de radio pe care ne dorim să o compensăm prin concertele pe care le aşteaptă marele public de toate vârstele din România.


Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte a realizat în anul 2017 „Casa Romanţei” – spaţiu muzeal unic în România aflat sub patronajul Federaţiei Europene a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO şi care a fost inaugurat cu prilejul ediţiei a 50-a, jubiliară, a Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de aur”, oferind astfel publicului posibilitatea să intre în lumea fascinantă a Romanţei pe care au slujit-o mari compozitori, interpreţi, actori şi personalităţi remarcabile ale culturii naţionale.


De asemenea, dorim ca şi prin Programul Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte” să determinăm o schimbare majoră de mentalitate şi de percepţie cu privire la Romanţa Românească şi să retrezim interesul faţă de acest gen muzical de patrimoniu care merită din plin să fie inclus în programa şcolară, academică, în stagiunile de concerte ale instituţiilor muzicale profesioniste, în programele de evenimente ale centrelor judeţene de cultură, ale instituţiilor publice locale şi naţionale, şi, nu în ultimul rând, în programele TV şi Radio.



Alina Mavrodin Vasiliu

Director Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte




Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page