top of page

”Romanța ne unește”, spectacol-eveniment la București

Primăria Capitalei prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB), organizează la București spectacolul - eveniment ”Romanța ne unește”, în cadrul Programului Național de Concerte dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 și inițiat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște. Acesta și-a propus să unească marile spirite naționale pentru susținerea muzicii și a poeziei românești care slujesc dragostea de țară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român.


Astfel, luni, 10 decembrie 2018, ora 18.00, la Sala SAVOY a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” (Calea Victoriei nr. 33) va avea loc concertul ”Romanța ne unește”, desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și care face parte din Programul Național cu același nume.

Din distribuție fac parte Daniela Vlădescu, Florin Georgescu, Alina Mavrodin Vasiliu, alături laureați ai Festivalului Național „Crizantema de aur” - Domnița Moroșanu, Marian Stere, Nicoleta Vasile, Daniel Pop, Ina Dincă, Mădălin Băldău, Tudor Bărbos, Iulian Bratu.

Acompaniază Orchestra „Romanța”, dirijor Lucian Vlădescu, iar momentele artistice ”Poeme printre Romanțe” vor fi susținute de actorul Silviu Biriș și harpista Cristina Munteanu.


În cadrul Programului Național de Concerte au fost organizate o serie de concerte de romanță în zonele istorice ale țării, în mari oraşe din România și din Republica Moldova și care va culmina cu evenimentul de la București. Au participat laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi interpreţi de romanţe din fiecare zonă geografică, acompaniați de orchestre profesioniste. Deschiderea oficială a avut loc pe 20 octombrie 2018, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în cadrul Galei Festivalului Național „Crizantema de aur”, ediția a 51-a. Au urmat alte patru concerte la Alba-Iulia (28 octombrie, Casa de Cultură a Sindicatelor), Constanța (9 noiembrie, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”), Craiova (25 noiembrie, Cercul Militar, în parteneriat cu Opera Română Craiova) și la Chișinău, Republica Moldova (29 noiembrie, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”)


Înființat cu scopul declarat de a promova Romanța în țară și în străinătate, alături de alte valori ale patrimoniului național material și imaterial, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” (director: Alina Mavrodin Vasiliu) a inițiat, în 2018, programul „Casa Romanței - Ambasadă a culturii la Târgoviște”, aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, program în cadrul căruia sunt organizate evenimente dedicate promovării ROMANȚEI ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

Romanța este un gen muzical care se află în geneza Imnului Național al României și care figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul de înscriere a Romanței Românești pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, la Comisia Naţională a României pentru UNESCO și la Comisia Națională a Moldovei pentru UNESCO.


Oana GEORGESCU

Programe și Proiecte Centrul pentru Seniori al MunicipiuluI București Work: 0755.045.777


Mobil: 0722.434.986 / 0744.654.838 E-mail: oana.georgescu@cs-mb.ro / oanageorgescu2017@gmail.com Web: www.cs-mb.ro

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page