Concertul "Romanţa ne uneşte", spectacol-eveniment în inima Capitalei
❚ Luni, 25 februarie 2019, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti a fost aproape „luat cu asalt” de sute de spectatori dornici să participe la evenimentul promis încă din decembrie 2018, după succesul primului concert organizat excepţional de Primăria Capitalei prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti ❚ Dragostea pentru romanţă şi pentru poezia românească i-a unit pe iubitorii acestui gen muzical cu marile spirite naţionale care i-au îmbogăţit repertoriul de patrimoniu şi cu artiştii care îl slujesc ❚ Directorul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, Alexandra Dobre, i-a onorat pe artiştii invitaţi, oferindu-le plachete onorifice şi frumoase buchete de crizanteme, în numele şi din partea Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea
A.V.
--------------------------
Dragostea pentru romanţă şi pentru poezia românească i-a unit pe iubitorii acestui gen muzical de patrimoniu în seara de luni, 25 februarie 2019, în eleganta sală Savoy a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, la Concertul extraordinar „Romanţa ne uneşte”, organizat şi premiat de Primăria Municipiului Bucureşti şi Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti. Spectacolul - eveniment face parte din Programului Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte”, dedicat şi în acest an celebrării Centenarului Marii Uniri şi iniţiat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte. Acesta şi-a propus să unească marile spirite naţionale pentru susţinerea muzicii şi a poeziei româneşti care slujesc dragostea de ţară, de locurile natale, de valorile creştine, morale şi spirituale ale poporului român. De asemenea, concertul extraordinar ”Romanţa ne uneşte” s-a desfăşurat sub onorantul patronaj acordat de Comisia Naţională a României pentru UNESCO.
Astfel, luni seară, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, din Bucureşti, de pe Calea Victoriei, a fost aproape „luat cu asalt” de sute de spectatori dornici să participe la evenimentul promis încă din decembrie 2018 de Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, după succesul primului concert „Romanţa ne uneşte”. Artiştii aflaţi în distribuţia concertului „Romanţa ne uneşte” s-au bucurat de aplauze călduroase, chiar la scenă deschisă: Matilda Pascal Cojocăriţa, Daniela Vlădescu, Ştefan Cigu, Alina Mavrodin Vasiliu, alături laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur” - Bogdan Hrestic, Nicoleta Vasile, Daniel Pop, Ina Dincă, Daiana Berbec şi „bobocelul de crizantemă” Andreea Tican.
Putem spune, fără nicio exagerare, că recitalurile de romanţe ale tuturor artiştilor invitaţi, pline de dăruire şi sensibilitate, au emoţionat profund şi au electrizat publicul, creând o atmosferă de comuniune sufletească autentică. Acompaniamentul artiştilor a fost asigurat cu virtuozitate de orchestra „Romanţa”, aflată sub bagheta maestrului Lucian Vlădescu, iar recitalul „Poeme printre Romanţe” a fost susţinut, diafan şi cu fiorul trăirii, de actriţs Teatrului „Bulandra” din Bucureşti, Daniela Nane. Concertul a fost deschis de Alina Mavrodin Vasiliu cu sensibilele romanţe „Bătrâne lăutar” şi „Să-mi cânţi de of şi dor”, ale celebrului compozitor Dan Stoian, originar din Târgovişte. Un alt moment de mare vibraţie a fost cel dedicat vechii romanţe româneşti „Din sânul maicei mele”, compusă în 1836 de Anton Pann, pe versurile poetului Grigore Alexandrescu, târgoviştean la origini şi a cărei linie melodică a fost preluată în 1848 de Andrei Mureşanu, aflându-se, astfel, în geneza Imnului Naţional al României, „Deşteaptă-te, române!”. Aşadar, într-o atmosferă plină de emoţie, Alina Mavrodin Vasiliu, prezentator inspirat al concertului extraordinar „Romanţa ne uneşte”, i-a introdus pe spectatori în istoria Romanţei şi a Festivalului Naţional „Crizantema de aur” de la Târgovişte.
Spectatorii s-au bucurat şi de prilejul de a admira din nou minunata expoziţie de partituri vechi de romanţe, aduse de la Casa Romanţei din Târgovişte, prin grija iniţiatorului său, Teodor Vasiliu, direct pe scena Teatrului „Constantin Tănase”, încununând decorul foarte elegant al concertului. Totodată, spectatorii au primit CD-ul „Romanţe de aur” al Alinei Mavrodin – un buchet superb de „crizanteme muzicale” culese din creaţia unor mari compozitori dedicaţi acestui gen de patrimoniu al culturii naţionale – precum şi frumoase pliante cu programul de sală şi cu informaţii preţioase despre Programul Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte” şi despre „Casa Romanţei” din Târgovişte – spaţiu muzeal unic în România.
În aplauzele parcă nesfârşite ale publicului, finalul i-a unit pe artişti şi spectatori în a cânta împreună vechea romanţă românească „Ciobănaş cu 300 de oi”. Primăria Capitalei şi Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti au oferit şi de această dată plachete onorifice artiştilor şi superbe buchete de crizanteme, înmânate personal pe scenă de Alexandra Dobre – managerul CSMB - în numele şi din partea Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea. Totodată, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte a oferit, din partea organizatorilor Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, două Diplome de Excelenţă Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti – doamnei manager Alexandra Dobre şi, respectiv, Primăriei Capitalei şi Primarului General Gabriela Firea.
Programul Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte”, dedicat Centenarului Marii Uniri
În cadrul Programului Naţional de Concerte, iniţiat în anul 2017 de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte, au fost organizate o serie de concerte de romanţă în zonele istorice ale ţării, în mari oraşe din România şi din Republica Moldova, culminând cu evenimentul de la Bucureşti. Au participat laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi interpreţi de romanţe din fiecare zonă geografică, acompaniaţi de orchestre profesioniste.
După succesul repurtat în anul 2017 la Craiova şi Cluj, programul a continuat în anul 2018, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în cadrul Galei Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, ediţia a 51-a. Au urmat alte cinci concerte la Alba-Iulia, Constanţa, Craiova, la Chişinău - Republica Moldova, încununate cu cel de la Bucureşti din 10 decembrie 2018. Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” a fost înfiinţat cu scopul declarat de a promova Romanţa în ţară şi în străinătate, alături de alte valori ale patrimoniului naţional material şi imaterial.
Romanţa este un gen muzical care se află în geneza Imnului Naţional al României şi care figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Numeroase instituţii prestigioase din România susţin demersul de înscriere a Romanţei pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, la Comisia Naţională a României pentru UNESCO şi la Comisia Naţională a Moldovei pentru UNESCO. Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, împreună cu Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte, parteneri ai programului şi principali organizatori ai Festivalului „Crizantema de aur”, susţin acest demers cultural naţional şi internaţional menit să aducă noi argumente pentru includerea Romanţei în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.