top of page

Concertul extraordinar „Emoții de toamnă și Comori ale Romanței”

Concertul extraordinar „Emoții de toamnă și Comori ale Romanței” – la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, joi, 31 octombrie 2019
Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a inițiat PROGRAMUL NAȚIONAL DE CONCERTE „Comori ale Romanței”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în cadrul căruia vor fi organizate concerte de romanță în zone istorice ale țării, pentru a celebra prin Romanță Patrimoniului poetic național și Anului omagial al Satului românesc.

Programul constă într-o serie de concerte de Romanţe, susţinute în mari oraşe din România și din Republica Moldova, cu orchestre profesioniste, la care participă laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi interpreţi de romanţe din fiecare zonă istorică. Parteneri ai programului sunt instituţii muzicale profesioniste și centre judeţene de cultură din România și Republica Moldova.

Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă, 19 octombrie 2019, cu Concertul extraordinar „Comori ale Romanței”, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în cadrul Galei Festivalului Național „Crizantema de aur”, ediția a 52-a.

Concertul extraordinar „Emoții de toamnă și Comori ale Romanței” are loc la Cluj-Napoca, în data de 31 octombrie 2019, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, având următoarea distribuție:

*Alina Mavrodin Vasiliu, Sorin Lupu, Domnia Dologa, Pavel Păușan, Georgeta Plută, Tudor Bărbos, Rodica Pop Seling și Trofeul „Crizantema de aur” 2019 – Samuel Barani.

*Concertul mai include și un moment instrumental oferit de Sergiu Cebotari, Andrei Oșan și Veronica Constantin.

*Alți invitați: Ștefan Hontilă și Claudiu Hontilă.

*Acompaniază: Orchestra „Cununa Transilvană”, dirijor: Ovidiu Barteș.


Următoarele concerte din cadrul Programului național de concerte „Comori ale Romanței” se vor desfășura după următorul program:

*Craiova – 9 noiembrie 2019, la Opera Română Craiova;

*Constanța – 22 noiembrie 2019, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța;

*Chișinău – 29 noiembrie 2019, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău;

*Iași – 9 decembrie 2019, la Teatrul „Luceafărul” din Iași.

Parteneriatele pentru anul 2019 pregătesc în continuare concerte și în alte localități din România.

Totodată, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” continuă programul „Casa Romanței - ambasadă a culturii la Târgoviște”, aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, program în cadrul căruia sunt organizate evenimente dedicate promovării ROMANȚEI ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

ROMANŢA este un gen muzical care se află în geneza Imnului Național al României și care figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, (Bucureşti: CIMEC, 2009, p. 24). Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul nostru de înscriere a ROMANŢEI ROMÂNEŞTI pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, la Comisia Naţională a României pentru UNESCO și la Comisia Națională a Moldovei pentru UNESCO.

Mulțumim Primăriei și Consiliului Local Municipal Târgoviște, Teatrului Municipal „Tony Bulandra” Târgoviște, precum și tuturor instituțiilor implicate în realizarea Programului Național de Concerte „Comori ale Romanței”, în contextul celebrării prin Romanță a Patrimoniului poetic național și Anului omagial al Satului românesc.

Instituții organizatoare implicate în realizarea programului: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Opera Română Craiova, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, Primăria Municipiului București Centrul pentru Seniori al Municipiului București. Și parteneriatele vor continua.

Parteneri media: TVR, Radio România și Revista „Actualitatea muzicală” a UCMR.

Sponsor oficial: COTNARI.

Sponsori: Conpet, Fundația „Henry Mălineanu” și Eurogas Prescom.

Sfârșitul comunicatului de presă


Alina Mavrodin Vasiliu

Director Centrul Cultural pentru UNESCO

„Cetatea Romanței” Târgoviște

Scurtă prezentare a Programului Național de Concerte „Comori ale Romanței”Programul Național de Concerte, ca suită de evenimente asociate, incluse în Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de aur”, ediția 2019, se desfășoară și în acest an sub patronajul CNR UNESCO, continuând astfel seria concertelor de mare succes desfășurate în anii 2017 și 2018 sub genericul „Romanța ne unește”, dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 și Anului European al Patrimoniului Cultural (2018).


Prin spectacolele-eveniment din cadrul Programului Național de Concerte „Comori ale Romanței”, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște și-a propus să unească marile spirite naționale pentru susținerea muzicii și a poeziei românești care slujesc dragostea de țară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român.


În cadrul Programului Național de Concerte, sunt organizate concerte de Romanță în zonele istorice ale țării, în mari oraşe din România și din Republica Moldova, la care participă laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi interpreţi de romanţe din fiecare zonă geografică, acompaniați de orchestre profesioniste. Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă, 19 octombrie 2019, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în cadrul Galei Festivalului Național „Crizantema de aur”, ediția a 52-a. Vor urma alte concerte la Iași, București, Constanța, Craiova și Chișinău, precum și în alte orașe, în funcție de parteneriatele pe care le avem în vedere.


Romanța este un gen muzical care se află în geneza Imnului Național al României și care figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul de înscriere a Romanței pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, la Comisia Naţională a României pentru UNESCO și la Comisia Națională a Moldovei pentru UNESCO.


Mulțumim Primăriei și Consiliului Local Municipal Târgoviște și Teatrului Municipal „Tony Bulandra” Târgoviște pentru participarea la realizarea Programului Național de Concerte „Comori ale Romanței”.

Totodată, mulțumirile noastre se îndreaptă și spre Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Teatrul Național de Operã și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, Opera Română Craiova, Centrul pentru Seniori al Municipiului București, Filarmonica Naționalã „Serghei Lunchevici” din Chișinău, instituții partenere în acest program.

Parteneri media: TVR, Radio România și Revista „Actualitatea muzicală” a UCMR.

Sponsor oficial: COTNARI.

Sponsori: Conpet, Fundația „Henry Mălineanu” și Eurogas Prescom.


Și parteneriatele vor continua.
Alina Mavrodin Vasiliu

Director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page